Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Van het westelijke Edirne tot Van in het uiterste oosten van Turkije schilderen burgers trappen in de stad in felle kleuren. De ‘regenboogtrappen’ zijn van een project ter ‘verfraaiiing’ van het straatbeeld een actie van verzet geworden tegen de grijsheid en uniformiteit van de staat.

Regenboogtrap in Istanbul.

Regenboogtrap in Istanbul.

De eerste gekleurde trap – 142 treden– verscheen eind augustus in Istanbul. Verantwoordelijk waren een gepensioneerde man en zijn schoonzoon, die de buurt wilden verfraaiien. Tot vreugde van de buurtbewoners, maar tot afgrijzen van het bestuur van de deelgemeente, in handen van de regerende AKP: die verfde de trappen meteen weer grijs. Om ze daarna snel weer in de regenboogkleuren te kwasten, voordat de buurt het heft zelf in handen zou nemen.

De reactie van de lokale AKP bracht een stroom van regenboogenthousiasme op gang: op verschillende plekken in Istanbul, in Ankara, Izmir en Edirne maar ook het zuidoostelijke Diyarbakir en het oostelijke Van gingen burgers met potten verf richting openbare trappen. Lokale autoriteiten grepen niet in: in maart zijn er lokale verkiezingen en de gunst van de kiezer is wat waard.

Veel mensen brengen de regenboogtrappen in verband met de protesten in Istanbul aan het begin van de zomer, rondom Gezipark. De eerste regenboogtrap is op loopafstand van het park. De trappen kunnen ook het begin zijn van grotere protesten tegen ‘meer grijs’ later deze maand, als de scholen en universiteiten weer beginnen. In Ankara moeten bijvoorbeeld bij een universiteit bomen gekapt worden om plaats te maken voor een grote grijze snelweg. De eerste protesten daartegen zijn al gesignaleerd.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel