Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

DIYARBAKIR – İn de Turkse stad Diyarbakir hebben tienduizenden mensen donderdag afscheid genomen van PKK-oprichtster Sakine Cansiz en twee andere Koerdische activisten, die vorige week in Parijs werden vermoord. Ook haar deels in Rotterdam woonachtige familie was daarbij aanwezig. De afscheidsbijeenkomst was emotioneel en verliep zonder incidenten.

De lichamen kwamen woensdagavond aan op het vliegveld van Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Duizenden mensen kwamen naar het vliegveld en begeleidden de vrouwen naar het mortuarium van een ziekenhuis. Er werden slogans geschreeuwd en kaarsen gebrand, en veel mensen probeerden de speciale ambulances met de lichamen aan te raken. Ook die bijeenkomst verliep zonder incidenten.

Brute martelingen

Op de bijeenkomst in Diyarbakir stonden de kisten met de drie vrouwen vooraan op een groot veld. Er waren speeches van verschillende Koerdische politici. Zij prezen de vrouwen voor hun bijdrage aan de Koerdische strijd en riepen op tot vrede.

Sakine Cansiz stond in 1978 samen met leider Abdullah Öcalan aan de wieg van de Koerdische gewapende groep de PKK. İn de jaren tachtig en negentig zat ze 12 jaar in de beruchte gevangenis van Diyarbakir, die bekend stond om de brute martelingen. Nadat haar vrijlating vocht ze vanuit de bergen op de grens van Turkije. De afgelopen jaren werkte ze voor de organisatie vanuit Europa.

Rotterdamse familie

Sebahat Tuncel, parlementariër voor de Koerdische partij BDP, prees Cansiz om haar strijd voor zowel Koerdische als vrouwenrechten. ‘De duizenden mensen die hier vandaag zijn, steunen die strijd’, zei ze tegen het ANP. ‘Dat moet Europa begrijpen: het volk staat achter de PKK.’

De begrafenis van Cansiz vindt vrijdag plaats in de provincie Tunceli, ten noorden van Diyarbakir, waar ze opgroeide. De andere twee worden begraven in hun Mersin en Elbistan.

Een deel van Sakine’s familie woont in Rotterdam. Met hen vierde ze in de Maasstad oud en nieuw. Sakine’s nichtje Tijda Cansiz (20, MBO-student) herinnert zich een gezellige avond met familie. ‘Mijn tante was een sterke, positieve, vrolijke vrouw. İk ben hartstikke trots op haar, en haar inafhankelijkheid en kracht zijn zeker een inspiratie voor me.’

1 Comment »

One Response to “Tienduizenden nemen afscheid van PKK-oprichtster”

Comments

 1. Cancana jan 19 2013 / 11am

  Turken en Koerden zijn broeders. Dat was het verhaaltje van Turk. Turk is de grote broer en heeft alles en voor Koerd is er alleen een uitweg. Turk bedienen. Dat was het verhaaltje van de Koerd.
  Deze tijd is voorbij sinds PKK in het spel is. Omdat de koerden geleerd hebben wat nu gelijkheid en vrijheid is. Gisteren en eergisteren hebben miljoenen koerden hun steun betuigd aan PKK.
  Als een Turk ben ik blij dat de regering nu een opening heeft richting PKK-leider Ocalan. Hij is de enige die de kwestie kan oplossen. Mensen die gaan beweren dat PKK honderden onschuldigen hebben vermoord moeten beseffen dat dit niets is wat ons leger daar hebben gedaan. Diegene die het niet gelooft moet maar naar Muhsin Yazicioglu luisteren (een fascist en racist, een zogenaamd echte Turk volgens definitie). Wat deze man heeft verteld over martelingen kun je je niet voorstellen laat staan wat de koerden zouden vertellen.
  Wat betreft de historie moet men realiseren dat Turken heel lang in dat gebied leven maar voor ons de koerden de Armeniërs en nog vele volkeren.

  VREDE, VREDE nog eens VREDE en meteen NU.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel