Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ANKARA  - Drie Turkse oud-generaals zijn vrijdag veroordeeld tot levenslange celstraffen. Ze zouden in 2003 een staatsgreep tegen de regering hebben beraamd. Omdat de coupplannen op niets zijn uitgedraaid, mogen ze na 20 jaar vrijkomen. 34 andere officieren werden vrijgesproken.

Het zijn de eerste vonnissen in het proces rond de coupplannen. Honderden officieren zijn aangeklaagd, omdat ze met terreuraanslagen chaos zouden hebben willen veroorzaken in Turkije. De onrust zou ze een vrijbrief geven om de islamitische regering opzij te schuiven.

In totaal 78 verdachten kregen 18 jaar opgelegd, 214 kregen 16 jaar, 28 verdachten kregen 13 jaar en vier maanden. De hoge straffen roepen in Turkije heftige reacties op. De grootste oppositiepartij CHP stelt bijvoorbeeld dat het proces ’vanaf het begin een politiek proces is geweest’. In de zogeheten Voorhamer-zaak zou aantoonbaar flink met bewijs zijn geknoeid. Niet alleen de advocaten van de verdachten zijn daarvan overtuigd, ook voorstanders van het proces geven toe dat er aan delen van het bewijs een luchtje zit. Onderzoek naar het bewijsmateriaal door onder andere twee Turkse universiteiten en een Amerikaans onderzoekbureau toonden aan dat met het overwegend digitale bewijs is geknoeid.

De discussies over de coupplannen lopen al jaren hoog op. Het Turkse leger heeft weliswaar een geschiedenis waarin voor staatsgrepen niet werd teruggedeinst, maar dat bewijst niet dat de hoge militairen nu ook bij plannen voor een staatsgreep betrokken waren. De plannen zouden stammen uit 2003. De huidige regering van de AKP was toen net een jaar aan de macht. Binnen het leger heerste diep wantrouwen tegen de leiders van de AKP, die uit de islamitisch-politieke beweging kwamen. De laatste staatsgreep, tegen een dergelijke islamistisch georiënteerde regering, stamt uit 1997, toen het leger premier Erbakan dwong op te stappen via een memorandum.

Sindsdien de AKP regeert, is de macht van het leger sterk teruggedrongen. Veel juristen, academici en politiek analisten beweren dat rechters en aanklagers benoemd door de AKP de macht in het land nu hebben overgenomen, en dat zij nooit van plan waren de militairen een eerlijk proces te geven.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel