Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

DIYARBAKIR – ‘Ik vertrok toen ik jong was en ik kom nu als oude man weer terug’, begint de legendarische Koerdische zanger Sivan Perwer zijn toespraak in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije. Om er in het Koerdisch aan toe te voegen: ‘Ik hou van jullie!’ De menigte van een paar duizend mensen juicht. Na 37 jaar in ballingschap in Duitsland is Perwer weer thuis.

De verschillen tussen het Turkije dat Sivan Perwer in 1976 verliet en het huidige Turkije, zijn enorm. Destijds bestonden Koerden officieel niet, Koerdisch was een verboden taal en wie betrapt werd met een casettebandje van Perwer, draaide het gevang in, of erger.

Sivan Perwer

Sivan Perwer

Perwer ontvluchtte Turkije en zette tot nu toe geen voet meer in zijn geboorteland. Intussen rees zijn ster tot ongekende hoogte en groeide hij uit tot icoon van de traditionele Koerdische muziek. Hij trad op met onder andere Peter Gabriel, Sting, Paul Simon en Tom Jones, en op talloze Koerdische festivals in Europa. Ook onder Koerden in Nederland is hij populair.

Zaterdag spreekt Perwer de menigte in een mix van Turks en Koerdisch toe, en hij is de gast van Turkije’s premier, Recep Tayyip Erdogan. De premier is in Diyarbakir voor zijn campagne voor de lokale verkiezingen aanstaande maart. Behalve Sivan Perwer is ook Mesut Barzani op bezoek, de president van de autonome regio Koerdistan in Irak. Erdogan gebruikt het woord ‘Koerdistan’ in zijn speechm een woord dat in Turkije nog altijd moeilijk ligt. De economische banden tussen Turkije en Iraaks Koerdistan zijn warm, en warmen nog verder op.

Zingen doet Sivan Perwer maar even. Het is een verkiezingsbijeenkomst van regeringspartij AKP, tenslotte, en de meeste ruimte is voor de premier. Zingen zal Perwer later zaterdagmiddag wel bij een massale trouwceremonie met driehonderd stellen, maar daarbij is voor journalisten en niet-familie geen plaats.

‘Het is een mooie dag’, sprak Perwer, maar veel Koerden in de stad zijn het daar maar deels mee eens. Ze nemen de zanger kwalijk dat hij zich in hun ogen voor het karretje van de AKP heeft laten spannen. Kebab-verkoper Osman: ‘Het is prima dat hij in Turkije is, maar waarom op de dag dat Erdogan campagne voert? De AKP heeft nog steeds geen serieuze stappen gezet in het vredesproces. En waarom kwam Perwer eerder dit jaar niet naar het Koerdisch nieuwjaar, terwijl hij daarvoor uitgenodigd was?’

Zijn collega Cemal stelt het nog scherper: ‘Het doet mij niks dat Perwer er is. Hij ging naar Europa toen het hier moeilijk was, wij bleven.’

(Het ANP gebruikte een ingekorte versie)

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel