Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ANKARA – De Nederlandse politicus René van der Linden heeft donderdag uit handen van de Turkse president Abdullah Gül een hoge Turkse onderscheiding gekregen. De christendemocraat is nu lid van de Orde van de Republiek, de hoogste onderscheiding voor niet-staatshoofden.

Van der Linden (l) vlak na het in ontvangst nemen van de onderscheiding.

Van der Linden (l) vlak na het in ontvangst nemen van de onderscheiding.

Van der Linden (69) heeft de onderscheiding te danken aan zijn jarenlange inzet voor de relaties tussen Nederland en Europa, en Turkije. Als voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa en binnen zijn partij het CDA heeft hij zich altijd hard gemaakt voor Turkije’s toetreding tot de EU. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije, in 2012. Tijdens vele bezoeken aan Turkije bouwde Van der Linden een persoonlijke vriendschap op met president Gül.

Tijdens de uitreiking in het presidentieel paleis in de Turkse hoofdstad Ankara prees Gül Van der Lindens inzet voor democratie: ‘Daarbij verzette hij zich tegen kunstmatige tegenstellingen tussen mensen op grond van bijvoorbeeld religie, taal en cultuur.’ Verschillende Turkse ministers woonden de uitreiking bij.

Van der Linden is de derde persoon die toegelaten is tot de Orde van de Republiek. Van der Linden na afloop tijdens de receptie: ‘Als je een bijdrage wilt leveren aan de betrekkingen met een land, zijn persoonlijke relaties zeer belangrijk. Dan kun je ook kritiek leveren zonder dat het als kritiek ervaren wordt. Deze onderscheiding krijgen is voor mij erg emotioneel. Turkije is een deel van mijn leven.’

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel