Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
Af en toe nodig ik een Turkse journalist uit een gastblog te schrijven op mijn site. Deze gastblog is van de Turks-Nederlandse Zehra Kaya. Zehra is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht en studeert nu een semester aan een universiteit in Istanbul. Tijdens deze maanden is ze mijn stagiaire. Ze droomt ervan later documentairemaakster in Turkije te worden.

Deze blog is geschreven door Zehra Kaya (zie kader).

Inmiddels zit ik al twee maanden in Istanbul als uitwisselingsstudent journalistiek aan de Yeditepe Universiteit en heb het aardig naar mijn zin. Wel heb ik het kijken van journaal tijdens het eten erg gemist. Op de School voor Journalistiek in Utrecht is het vermijden van het journaal niet eens mogelijk. Er hangt namelijk een display op het faculteitsgebouw waarop het nieuws voorbij komt en in de kantine staat de NOS bijna altijd aan.

Hier op de universiteit is dat het tegendeel. Het vinden van een televisie waar het journaal aanstaat is onmogelijk. Zelfs op de faculteit voor communicatie & journalistiek kijken ze geen journaal..!

De Social Building op de universiteit telt vier kantines met ieder een paar televisies waar altijd de beroemde muziekzender “Powerturk” aanstaat. Voor de zekerheid heb ik het nog in een van de kantines nagevraagd of ik ergens op de universiteit naar het journaal kon kijken.
Nee, was het antwoord helaas. De medewerker van de kantine zegt dat iedereen wat anders wil kijken. ‘Als we het nieuws aanzetten komen mensen vragen dat ze naar een soap willen kijken, als we dat dan aanzetten komen weer anderen die wat anders anders willen kijken. Om dit gedoe te voorkomen zetten we gewoon een muziekzender op. Dat is het makkelijkste voor ons.’

Op mijn vraag of er ook een tekort aan nieuwsvoorzieningen is op staatsuniversiteiten, Yeditepe is namelijk een privé universiteit, wist ze geen antwoord. Ik vind het niet eens zo gek dat er hier naar de pijpen van de studenten gedanst aangezien de studenten op prive universiteiten klanten worden genoemd.

Voor mij zit het nieuws kijken tijdens het eten er dus nog even niet in. Dan maar naar “Tuttu fırlattı kalbimi” luisteren…

4 Comments »

4 Responses to “Zoekt en gij zult nieuwsvoorzieningen vinden..?”

Comments

  1. san nov 22 2011 / 5pm

    Het is heel goed dat er geen nieuws aanstaat op de universiteit. Welk nieuws zou men aan moeten zetten? De Turkse staatsteleviesie? Een zender van de Gulenbeweging? Een zionistische zender zoals FOXTURK of CNNTURK? Ik vind het eigenlijk wel schokkend dat de NOS standaard aan staat in Utrecht. De NOS staat nou niet echt bekend om hoogstaande journalistiek. Ik heb thuis een schotel en ontvang BBC, Aljazeera, FOX, CNN, MSNBC, RussiaToday, PressTV, Euronews etc Het lijkt me dat dat wel een vereiste is als journalist. Misschien als ze gewoon automatisch elke tien minuten automatisch een andere zender overschakelen het best is. De NOS is gewoon staatspropaganda, dus het is een beetje vreemd dat ze dat continue aanzetten…

  2. san nov 23 2011 / 1pm

    Al die zenders zijn trouwens gratis te ontvangen, alsmede andere staatspropagandazenders zoals Deutsche Welle, France24, CCTV, NOS nieuws op BVN, TRT Haber, etc, etc. Alles is gratis en een schotel zetten met een paar koppen kost nog geen 250 euro… Zeker een aanrader als journalist student. Tijdens oorlogen kijk ik daarnaast altijd de locale zenders die meestal elk uur een Engelstalig bulletin hebben zoals in de afgelopen jaren Iraq-TV, Lybia-TV, Georgische staatstv etc. Vertrouw nooit op een enkel staatspropaganda medium voor je nieuwsvergaring.

  3. miriam dec 04 2011 / 4pm

    @san Ook al vind* je de NOS staatspropaganda, dan nog is het instructief om te bekijken wat jouw publiek als voornaamste nieuwsbron ziet. Zehra zou dus de zender kunnen aanvragen die het meest bekeken journaal uitzendt.

    Overigens denk ik dat geen enkele weldenkende journaalbaas het eigen produkt als zaligmakend ziet. Ze zijn zich heus bewust van de zoektocht naar de waarheid. Zelfs als het hUn waarheid is.

    *Ik gebruik het werkwoord ‘vinden’ omdat het maar een mening is: de NOS heeft een keurig redactiestatuut waarmee de redactionele onafhakelijkheid gewaarborgd is.

  4. Zehra Kaya dec 06 2011 / 10am

    Los van welke nieuwszender naar waarheid bericht, vind ik het belangrijk dat er EEN nieuwszender aanstaat op een universiteit. Zo kunnen studenten in ieder geval zien wat er speelt in de maatschappij in plaats van te zien welke nummers er worden gedraaid in de discotheken :-)

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel