Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De regering doet leuke dingen voor journalisten: de kortingen voor perskaarthouders worden uitgebreid. Het meeste openbaar vervoer in het land is al gratis, maar vanaf nu krijgen mijn collega’s en ik ook korting (tot 50%!) op langeafstandsbusritten van een aantal private busondernemingen, en op vluchten van de nationale trots Turkish Airlines. En – en deze is grappig – als mijn kinderen trouwen, krijg ik korting op huishoudelijke apparatuur van Arcelik, een groot Turks merk – nou ja, grappig, het komt van de conservatieve AKP, dus eigenlijk is het om te huilen.

Hoe dan ook, mijn blijdschap was subiet verdwenen toen ik de laatste cijfers hoorde over het aantal Turkse journalisten in gevangenschap: 33. Veroordeeld voor allerhande publicaties en uitzendingen, maar vaak voor het maken van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Daar word je van beschuldigd als je bijvoorbeeld een interview publiceert met  een pro-Koerdisch politicus en hem of haar dan citeert over bijvoorbeeld de PKK of Öcalan. Vorig jaar werden ook zeven kranten en tijdschriften tijdelijk verboden; sommigen één keer, anderen vaker dan eens. Koerdische kranten zijn daar vaak slachtoffer van. In december overkwam het echter ook het links-nationalistische weekblad Aydınlık (Verlichting), dat een maand niet mocht verschijnen. Ook zij werden verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie, maar dan niet de PKK maar Ergenekon – de redacteuren van Aydınlık wisten aanvankelijk niet eens door welk artikel ze nou precies in de problemen waren gekomen.

The Turkse journalistenbond vraagt speciale aandacht voor de voorwaardelijke straffen waar journalisten toe worden veroordeeld. Vaak geldt een proeftijd van vijf jaar, wat natuurlijk onherroepelijk leidt tot zelfcensuur. Wat weer één van de effectiefste manieren is om journalisten de mond te snoeren en de persvrijheid aan banden te leggen. Als de overheid journalisten nou écht blij wil maken, dan zouden ze geen voordeeltjes moeten regelen, maar wetten moeten veranderen. En snel een beetje!

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel