Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Het was rustig in Havana, vrijdag aan het begin van de avond. De middaggasten waren weg, het personeel at gezamenlijk aan een grote tafel en maakte daarna alles klaar voor de avond. Over een paar uur zouden de eerste toeristen binnenkomen – jonge mannen, maar vooral jonge vrouwen.

Ik kon niet blijven tot het zou volstromen: ik moest de nachtbus halen die me weer zou wegvoeren van Alanya. Ik was in de kleine stad aan de zuidkust voor twee interviews, en één van de geïnterviewden zette me af bij ‘Havana Beach Club’ om de paar uurtjes stuk te slaan tot mijn bus zou vertrekken. Havana ziet er goed uit: houten terrassen, deels overdekt maar vooral in de open lucht, met tafels en stoelen maar vooral met heerlijke kussens om in te hangen. Een zwembad, een bar, palmbomen, een dansvloer, en één trap naar beneden en je staat op het strand en kunt een duik nemen in de Middellandse Zee.

Dus dit was Havana! Ik had er al vaak van gehoord. Het is één van de clubs waar jonge vakantievierders uit Europa naartoe gaan. Dit weekend was het weer nog niet zo heet en het seizoen voor vakantievierende jongeren is nog niet begonnen, maar zeker weten dat het hier over een week of wat hartstikke druk is.

Ik bekeek het personeel: zonder uitzondering jonge mannen die de vrouwelijke gasten gaan typeren als ‘lekker ding’. Sommigen leken wel erg jong: voor hen is het vast de eerste of misschien hooguit de tweede keer dat ze een seizoen in het toerisme werken. Vaak komen deze jongens uit arme regio’s in het land, zoals het zuidoosten. Ze werken keihard en verdienen niet veel, maar hun inkomen is wel een belangrijke aanvulling op het inkomen van hun ouders. In hun dorpen kennen ze vrijwel alleen meisjes met een hoofddoek, er is geen nachtleven en meisjes en jongens komen buiten school niet gemakkelijk ongedwongen met elkaar in contact.

Ik probeer me voor te stellen hoe het voor deze jongens is om voor de eerste keer naar Alanya te komen, of naar een andere toeristische hotspot. Om al die jonge meiden te zien in mini-bikini’s, mini-rokjes of hotpants en mini-shirtjes, die de avond dansend, drinkend en flirtend doorbrengen. Om geconfronteerd te worden met meiden die geen moeite hebben met een vluchtige vakantieliefde of one night stands. En hoe het moet zijn om na zo’n seizoen van hard werken in een totaal andere wereld met andere regels weer terug te keren na hun dorp. Het kan niet anders of werken in Havana verandert die jongens.

Maar dat weten de nieuwkomers nu nog niet. Het seizoen is nog jong.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel