Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Is oppositiepartij CHP bezig haar eigen plan op te stellen om de Koerdische kwestie op te lossen? Dat wordt inderdaad gefluisterd: de partij zou achter de schermen druk in gesprek zijn met verschillende nongouvernementele organisaties en vertegenwoordigers van Koerden. Er wordt ook geregeld gewag gemaakt van de plannen die de CHP meer dan tien jaar geleden lanceerde om de Koerdische kwestie op te lossen met democratische middelen. Vandaag de dag is de CHP erg nationalistisch, maar ooit hadden ze meer recht zichzelf sociaaldemocratisch te noemen. In die dagen had partijleider Deniz Baykal zelfs een ontmoeting met één van de belangrijkste Koerdische leiders (en nu DTP partijleider) Ahmet Türk, die toen net uit de gevangenis kwam, en de twee bespraken de problemen van Koerden met een glas raki erbij. Zou het kunnen dat de sociaaldemocraten in de CHP weer meer ruimte krijgen? Wie weet. Conclusie: we weten eigenlijk niets, want zelfs of er inderdaad gesprekken gaande zijn achter de schermen, is niet bekend gemaakt. Alles blijft geheim.

Niet geheim: de gesprekken die regeringspartij AKP voert met allerlei maatschappelijke groeperingen, van de pro-Koerdische partij DTP tot en met de vereniging van ouders die hun zoons verloren die als Turks soldaat dienden in de strijd tegen de PKK. Maar ook dit is werk in uitvoering waarvan nog geen enkel resultaat bekend is. Grappig trouwens, dat het nou net de misschien in het geheim werkende CHP is die de AKP heftig bekritiseert vanwege het gebrek aan openheid van de AKP.

Net zo vaag zijn de ontwikkelingen rond het vredesplan dat PKK-leider Abdullah Öcalan bekend zou maken. De details van het plan werden verwacht op 15 augustus, de dag dag 25 jaar geleden het PKK-geweld begon. Maar het plan kwam niet, waarschijnlijk grotendeels door weersomstandigheden. Weersomstandigheden? Ja, het is nogal winderig hier, óók op de Marmara Zee, waar Öcalans gevangen zit op gevangeniseiland Imrali. Door de wind kan de boot met daarop Öcalans advocaten niet varen, dus blijven de puntjes op de i’s in het plan ongezet en kan het plan ook niet bekend worden gemaakt.

Kortom: overal vaagheid troef. Er zijn wel delen van Öcalans plannen uitgelekt naar de pers en in de AKP-plannen zal ongetwijfeld iets staan over Koerdisch onderwijs en misschien over veranderingen in de grondwet. Maar verder blijft het speculeren. De enige die duidelijk is, is de ultranationalistische MHP. Voorman Devlet Bahceli blijft maar herhalen dat het Koerdische initiatief er puur op gericht is Turkije te vernietigen. Ik denk eerlijk niet dat dát het soort duidelijkheid is waar mensen op zitten te wachten. Misschien zélfs niet eens de hele MHP-achterban.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel