Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik had bezoek vorige week: vriendin Janet en haar elfjarige dochter Eefke kwamen over uit Nederland. Toen we voor de eerste keer van mijn huis naar het centrum van Üsküdar liepen, zagen we een grote lege waterfles aan een boom hangen. Ik haalde blauwe waterflesdopjes uit mijn tas en gooide ze in de lege fles. De rest van de week zijn we bijna obsessief met dopjes bezig geweest.

Eefke (11) met dopjes in Istanbul

Elke toerist in Istanbul die iets verder kijkt dan de toeristische hoogtepunten, ziet ze vroeger of later hangen: lege tienliter-waterflessen aan hekken, bomen, bruggen en deuren. Bij mijn buren hangt er ook een bij de voordeur. In de flessen: waterflesdopjes. Als je dat ziet zonder te weten waarom die flessen daar hangen, snap je er niets van, dus ik leg het even uit.

De dopjes worden ingezameld door een recyclebedrijf. Die maken er plastic pallets van die tientallen jaren meegaan. Prima voor het milieu natuurlijk. Maar dat is niet alles: voor elke 150 kilogram dopjes krijgt er iemand een gratis rolstoel! Volgens mij werkt het zo (maar ik heb de details niet gecheckt): mensen die een rolstoel nodig hebben maar dat niet kunnen betalen, kunnen een aanvraag doen bij het recyclebedrijf, en mensen kunnen ook zelf de dopjes inzamelen in inruilen voor een rolstoel als ze 150 kilo verzameld hebben.

Eefke vond het te gek. Mooi dus, dat het loeiheet en erg vochtig was in de stad en we een heleboel flesjes water dronken. We bewaarden de dopjes en als we ergens een lege fles zagen hangen, rende Eefke er naartoe en gooide de dopjes erin.

Dus, mocht je toevallig in Istanbul zijn, dan weet je nu wat je met je dopjes aan moet. Gooi ze niet weg maar hou ze bij je en mik ze in die grote lege waterflessen. Mooie gedachte toch: terwijl je in de stad rondrent om er zo veel mogelijk van te zien (wat wij  overigens niet deden, we deden het juist lekker rustig aan), help je een ander zich makkelijker te verplaatsen!

Hier zijn twee andere blogjes die handig zijn voor toeristen in Istanbul:
* Hoe je te kleden in Istanbul
* Hoe met geld om te gaan in Istanbul

3 Comments »

3 Responses to “Wat te doen met dopjes in Istanbul?”

Comments

 1. feride aug 17 2012 / 11am

  Hai Fréderike, het is nu dat de gekte echt overal toeslaat in Turkije. Verleden jaar was het al begonnen, maar nu merk je het heel goed dat iedereen meedoet. Ook in oost-turkije (kom juist van Van), zie je de flessen. Mooi initiatief, spijtig de ze de flesjes dan maar op de grond gooien. (noet overal, maar toch veel). Groetjes,

 2. Carolien aug 17 2012 / 11am

  inderdaad mega-jammer van alle flesjes onder de dopjes want er gaan er wat door op een dag, maar de doppenaktie is een mooi begin en goed initiatief.
  Ik dobberde een paar weken terug op een bootje en daar werden ze ook gespaard door de kapitein en crew. Ik had de uitleg gemist maar M wist er natuurlijk alles van. Ik hoop dat de actie nog lang en effectief doorgaat, en dat ze snel ook iets voor de fleskes verzinnen #recycle++
  Groet en gefeliciteerd met je nieuwe missie en move #Diyabakir Ik had je nog bijna gebeld maar toen kreeg je al andere visite uit NL #tweet Bovenstaande dus.
  Tot een volgende keer!
  Groet
  Carolien

 3. Barbara Duiven aug 17 2012 / 4pm

  Beste Fréderike,

  Onze neefjes uit Kars/Sarikamis zijn hier in Göreme Cappadocia driftig aan het sparen en hadden in Kars al 3 rolstoelen bij elkaar verzameld! Nu ze hier in Göreme ons de zomer komen helpen is de vraag echter waar we alle doppen uit de valleien naartoe mogen brengen …hier geen enkele verzamel-fles te zien en we lijken de enigen! Enig idee? Onze burgemeester lijkt zich van geen actie bewus, helaas. Want ook prullebakken zijn nagenoeg afwezig.
  Barbara

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel