Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik las laatst dat het aantal ‘islamitische hotels’ in Turkije toeneemt. Daar wordt geen alcohol geschonken en er zijn bijvoorbeeld gescheiden zwembaden voor mannen en vrouwen. Ik heb daar eigenlijk niet zo’n mening over. Ik denk: blijkbaar is er een markt voor zulke hotels, en als er mensen zijn die zo hun vakantie willen vieren, nou ga vooral je gang. Dat is de Fréderike die iedereen zijn ruimte gunt. Maar er is ook een Fréderike die soms zegt: híer krijg ik even de kriebels van. Vanmorgen voelde ik het weer. Ik bladerde door Zaman, het grootste dagblad in Turkije en vooral gelezen door moslims die hun geloof serieus nemen. En daar zag ik ineens een advertentie van een handel in zwemkleding. Je ziet een gezin op het strand. Paps in boxershort, zoontje in boxershort. Dochter ook een soort boxer, hempje erboven. Maar dan moeder! Die staat ernaast in een regenpak! Zien? ’t Pak staat ook online: klik op de site van Batmayan Mayo bovenin op ‘ürünler’, dan op het plaatje onder de vrouw op ‘bayan’, dan met de muis naar rechts gaan en op het onderste tevoorschijn komende plaatje klikken. Die vrouw gaat niet zwemmen, die gaat fietsen in de regen! En nog in het donker ook, want het pak heeft witte reflectiestrepen. Volgens mij kwam mijn kriebel vooral door de kop van de advertentie: ‘Suda özgürlük’. Dat betekent ‘vrijheid in het water’. Veiligheid op de fiets zou ik zeggen! Geef die vrouw alleen nog even schoenen, want op blote voeten in de regen fietsen, dat kan natuurlijk niet.

5 Comments »

5 Responses to “Vrijheid in het water”

Comments

 1. Anderske jul 17 2008 / 1pm

  hee copyright op regenpak!
  groetjes!

 2. anna jul 17 2008 / 11pm

  Het ziet er inderdaad niet uit, het lijkt een beetje op een AGU-regenpak. Ik kwam op het ‘goede’ plaatje door door te klikken via “bulus hakinda” en dan op de gok op beide buttons aan de linkerkant te klkken.

 3. Cees jul 24 2008 / 10am

  Erg subjectief Frederike. Niet van je gewend.

  Zaman is overigens inhoudelijk één van de betere objectieve nieuwsbladen in Turkije!

 4. Fréderike Geerdink jul 24 2008 / 11pm

  Cees, toe nou, ik mag toch wel één keer een on-braaf stukje schrijven; niet meteen zo streng doen hoor ;-) En Zaman, inderdaad, geen vervelende krant, maar daar zeg ik toch ook niets over?

Blog posts on this article

 1. Alcohol Posts » Vrijheid in het water jul 18 2008 / 10am

  [...] Fréderike Geerdink wrote a fantastic post today on “Vrijheid in het water”Here’s ONLY a quick extractDaar wordt geen alcohol geschonken en er zijn bijvoorbeeld gescheiden zwembaden voor mannen en vrouwen. Ik heb daar eigenlijk niet zo’n mening over. Ik denk: blijkbaar is er een markt voor zulke hotels, en als er mensen zijn die zo hun … [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel