Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Dagblad Cumhuriyet heeft een nieuw spotje om haar verkopen omhoog te helpen. Je ziet een jonge, moderne Turkse vrouw die wordt gehuld in een zwarte islamistische chador. Dan zegt ze met een mannenstem: “Natuurlijk bepaal ik zelf wat voor kleding ik draag”. Dan een voice over: “De vrouwen van de republiek verdwijnen. Sta op en verdedig je republiek!” Het Turkse woord voor ‘republiek’ is Cumhuriyet.  
Cumhuriyet was ooit een onafhankelijke krant – en dat zijn ze nog steeds, in de zin dat ze geen deel uitmaken van een grote mediagroep die kranten maken puur als handel beschouwen. Maar de laatste jaren worden ze meer en meer gezien als spreekbuis van het leger. Dit spotje past precies in dat beeld. Ik vind het een treurig voorbeeld van ‘angstjournalistiek’. Ja, er lopen vrouwen in chador op straat, maar doen alsof het aantal chadordraagsters hand over hand toeneemt, is een grove overdrijving. Met als resultaat dat mensen bang worden. Een schande, vind ik, dat een krant mensen zo manipuleert en bang maakt.  
Cumhuriyet is niet de enige die manipuleert en angst aanjaagt, veel kranten (en nieuwsrubrieken op tv) doen het. Maar er is hoop: een paar dagen geleden werd in Istanbul een conferentie gehouden over vredesjournalistiek. Dat is journalistiek die vreedzame oplossingen voor oorlogen en conflicten de ruimte geeft in haar kolommen en uitzendingen. Er waren ook journalsiten van kranten die over het algemeen beter zijn in angst- dan in vredesjournalistiek, en blijkbaar waren zij zeer bereid naar hun eigen werkwijze te kijken. Eén van hen zei dat journalisten proberen minder manipulatief te werken, maar “we zitten in een situatie waarin een gewelddadige benadering wordt gewaardeerd” (citaat uit Today’s Zaman). Geen situatie die je makkelijk verandert natuurlijk, maar gelukkig wordt het wel geprobeerd.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel