Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Er is nog discussie over de vraag hoe het begon: stak een Roma-man een sigaret op in een theehuis, waar dat verboden is, of weigerde de eigenaar van het theehuis de man thee te serveren? De verhalen over heo het geweld begon, lopen uiteen, maar de uitkomst was duidelijk: de ruiten van het theehuis overleefden het niet, en een paar dagen later trok een groep van wel duizend mannen richting de Roma-wijk en richtte vernielingen aan. En dat leidde er weer toe dat de Roma-gemeenschap uit het stadje Selendi (provincie Manisa, West-Turkije) verwijderd werd. Ze werden onder politiebegleiding naar het station gebracht en verblijven nu bij familie in een ander stadje.

Was dat voor hun eigen veiligheid, of wilde Selendi gewoon van de Roma-gemeenschap af? Dat is niet duidelijk. Sommigen zeggen dat de Roma het eens waren met deze ‘oplossing’, anderen beweren dat ze gedwongen werden een overeenkomst over hun vertrek te tekenen. En de burgemeester heeft verklaard dat ze zelf ook wilden vertrekken, omdat er in Selendi geen werk voor ze was. Was mij onzin lijkt – ik bedoel, dit is niet de manier waarop mensen doorgaans verhuizen om werk te vinden, toch? Als ze elders wilden wonen, hadden ze dat al lang in alle rust kunnen doen.

Treurig vind ik de boodschap die nu is afgegeven: geweld is een snelle en effectieve manier om van een minderheidsgroep af te komen. Politie en burgemeester hadden natuurlijk het geweld moeten stoppen, de Roma moeten beschermen (en het theehuis, niet te vergeten), ze hadden iedereen die geweld pleegde moeten arresteren en daarna moeten werken aan het verzoenen van de bevolking. Het is er nog niet te laat voor, lijkt me. De Roma die terug willen naar Selendi, moeten die mogelijkheid krijgen, en hun veiligheid moet simpelweg worden gegarandeerd.

1 Comment »

One Response to “De Roma van Selendi”

Comments

  1. arjen jan 10 2010 / 11am

    Dit is een strak geplande aktie geweest.
    Ik vraag mij af :Waar komen die duizend man ineens vandaan ?
    Zijn dit burgers uit Selendi ? Doorgaans worden bij dergelijke pogroms de uitvoerders van buitenaf met bussen aangevoerd.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel