Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Zoals je hier hebt kunnen lezen, ben ik vorige week acht dagen in het dorpje Gülyazi geweest. De Turkse media kregen er lucht van. Het begon met een column van vriendin en collega Amberin Zaman, die voor The Economist schrijft en voor de krant Habertürk. Ze schreef gisteren, dinsdag, een column over mijn journalistieke werk hier in het zuidoosten, onder de titel ‘De journalist door wie ik me beschaamd voel’ (soms is Turks niet erg lekker vertaalbaar…).

De krant was nog niet uit of een collega van Amberin hing aan de telefoon, of ze me mocht interviewen voor de krant van woensdag. We praatten een tijdje, en vandaag, woensdag, staat het erin. Ik heb het nog niet gezien want in het dorp waar ik nu verblijf zijn geen kranten verkrijgbaar. Ik hoop hier snel een link naar het verhaal te kunnen plaatsen.  

Tot mijn verrassing belde daarna het grote Turkse nieuwsstation CNN Türk met de vraag of ik in de beroemde talkshow van presentator Cüneyt Özdemir wilde praten over mijn ervaringen in Gülyazi. Natuurlijk wilde ik dat, en hop, voor ik het wist was er een camerateam onderweg naar het plaatsje waar ik ben, Balveren, zo’n tien kilometer van Şirnak stad. Licht en camera werden opgezet in het huis van mijn gastfamilie, verschillende buren kwamen kijken wat er aan de hand was, erg spannend allemaal. Zie hier een plaatje.
Het interview was op prime time en in het Turks, en het schijnt dat ik te openlijk gesproken heb over het bombardement op de smokkelaars van Uludere en over de Koerdische kwestie. Verschillende mensen lieten me weten dat Cüneyt Özdemir op z’n minst ongemakkelijk werd van mijn open antwoorden. Tja, wat kan ik anders doen dan vertellen wat ik vind als me ernaar wordt gevraagd? Ik heb het nog niet terug durven kijken, maar hier staat het.

7 Comments »

7 Responses to “Uw favoriete correspondent in Turkse media”

Comments

 1. Baris mei 23 2012 / 4pm

  Hai Frederike,

  Ik ben via de facebook van Fedkom hier terechtgekomen. Ik vind het moedig en prachtig dat je problemen en de onderdrukking van de Koerden beschrijft als journalist.

  In het interview met CNNturk, wordt al aangegeven dat wanneer je woorden anders uitspreekt er al een boete wordt gegeven! Er is helaas geen enkele respect voor de vrijheid van meningsuiting en rechten van mensen in Turkije.

  Wij zijn in Nederland verheugd naar het eindresultaat van je project over de Koerden.

  Succes met je project en ga door met het goede werk!

  Groet,
  Baris

 2. Husniye Yildiz mei 23 2012 / 7pm

  Je doet het geweldig Frederike! Ga vooral zo door.
  We zijn trots op je :-))). Jij bent een echte journalist!

  Liefs,

  Husniye

 3. Egid mei 23 2012 / 7pm

  Frederike,
  ‘De journalist door wie ik me beschaamd voel’ is een terechte titel naar mijn mening. Bedankt voor je inzet en je innerlijke kracht om dit door te zetten.

  Groet
  Egid

 4. Rojin mei 24 2012 / 11am

  Beste Frederike,

  Ik vind het knap hoe jij je verwoord en zegt wat er daadwerkelijk aan de hand is in turkije.

  Je doet het geweldig, succes met alles.

  Groetjes,
  Rojin

 5. Constance v. Dorp mei 24 2012 / 1pm

  Hallo Fréderike,
  Dit is top spannend.
  Maar uh ik hoop, dat je nog even de tijd vindt, om alles uit het Turks te vertalen voor Hollanders als ik.
  Ik ben ook super benieuwd hoe dit verder gaat. Hebben de woorden van een Nederlandse pionier in Turkije meer invloed, dan terecht commentaar van Turken op ons?
  Silav û rêz (groet en respect).

 6. susan mei 24 2012 / 4pm

  je bent niet de journalist voor de turkse media maar voor de koerdische pkk strijders. Jij bent favoriet van de moordende PKK partij.

 7. Nedim mei 24 2012 / 5pm

  hahahah blijft idd lastig dat Turkse taal en is er iets ongemakkelijkers dan tijdens het prime time iets te moeten uitleggen over pkk propaganda zonder dat je op hun teentjes trapt en er weer een nieuwszender uit de air wordt gehaald :P

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel