Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Drie weken geleden is Festos Okey overleden. Een Nigeriaan, asielzoeker in Turkije en doodgeschoten op het politiebureau in het Istanbulse stadsdeel Beyoglu. Hoe hij is overleden, wordt nu onderzocht. De politie zegt dat hij gearresteerd werd nadat bij het checken van zijn identeitspapieren drugs bij hem gevonden waren. En dat Festos op het bureau probeerde het pistool van een agent af te pakken toen er in zijn ondergoed nog meer drugs werden gevonden. In de worsteling die volgde, zou het pistool per ongeluk zijn afgegaan, met Festos’ dood tot gevolg.

Ik weet niet of dat klopt. Maar het incident deed me denken aan een reportage die ik enkele weken geleden maakte en waarin ik het leven beschreef van de Afrikaanse gemeenschap in een andere wijk, Kasim Katip. Ik sprak vooral met mannen, vrouwen en kinderen uit Somalië, die op elkaar gepakt in een huis woonden dat zowat in elkaar zakte. Vier mannen deelden per toerbeurt van 6 uur een bed. De meeste Somaliërs waren maar kortstondig in Istanbul. Ze gebruiken de stad als doorgangsplaats op weg naar Griekenland of Bulgarije en verder Europa in, of op weg naar familie in Canada of de Verenigde Staten. Sommigen probeerden een vluchtelingenstatus te krijgen bij de UNHCR in Ankara, maar dat lukte er maar weinig. Tijdens hun verblijf in Istanbul, zeiden ze, proberen ze in de luwte te blijven. Als illegale immigrant, legden ze uit, kijk je wel uit achter de tralies van het politiebureau te belanden.

Festos Okey had officieel een asielaanvraag gedaan. Hij was niet illegaal. Maar hij kwam toch op het politiebureau terect. Wat daar precies is gebeurd, zal in de komende weken hopelijk duidelijk worden. Maar de waarheid verandert niets aan het feit dat Festos dood is. En terug gaat naar Nigeria…

NASCHRIFT: Eind juni 2010 hebben de Turkse autoriteiten besloten het onderzoek naar de dood van Festos Okey te staken. Turkije had identiteitspapieren van Okey nodig om het onderzoek te kunnen voortzetten en heeft drie jaar lang tevergeefs op informatie van de Nigeriaanse autoriteiten gewacht.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel