Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Je gelooft het misschien niet meteen, maar met de publicatie van mijn eerste stuk in een landbouwvakblad is een wens in vervulling gegaan. Schrijven voor een agrarisch blad in Nederland stond al sinds de eerste dag van mijn freelance bestaan in Turkije op mijn verlanglijstje. Niet omdat het nou zo’n prestigieuze of goedbetalende opdrachtgever is natuurlijk, integendeel eigenlijk, maar toch :-) Het heeft alles te maken met mijn visie op het freelance correspondentschap: stop je land niet in een hokje.

Meestal schrijf ik over politiek, mensenrechten en vrouwenlevens in Turkije. Dat zijn ook thema’s die makkelijk bij je opkomen als je aan Turkije denkt. Maar ik maak ook wel eens een economisch uitstapje, en heb ook wel eens reisverhalen geschreven. Als freelance correspondent is het zaak je te specialiseren – zeker als je, zoals ik in Turkije, niet de enige Nederlandse correspondent bent – maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je tot je specialisatie moet beperken. Integendeel!

Ruim voor ik mijn koffers pakte om me in Turkije te vestigen, volgde ik een cursus voor freelancers die in het buitenland aan de slag wilden, gegeven door Linda Polman. Ik heb daarover ook geschreven in de Veelgestelde vragen’ op deze site. Er kwam een aantal gastdocenten spreken, waaronder een freelancer die een jaar succesvol in Noord-Ierland had gewerkt. Noord-Ierland, dat was in haar tijd nog: oorlog. Met die oorlog en alle politiek er omheen verdiende ze het leeuwendeel van haar inkomen.

Ze vergat echter nooit verder te kijken dan dat, en drukte ons buitenlandbeginners op hart hetzelfde te doen. Ik weet nog goed dat ze zei: ‘En aan het eind van dat jaar schreef ik zelfs een verhaal voor De Boerderij!’. Ze had er dat jaar een soort sport van gemaakt voor een zo breed mogelijk veld aan opdrachtgevers te werken. Het was voor mij één van de eye openers van de cursus. Dát zou ik ook doen als ik inderdaad naar een buitenland zou vertrekken. De Boerderij werd er het haast magische en tegelijkertijd grappige symbool van.

Die cursus is nu ruim acht jaar geleden. Bijna zes jaar geleden vertrok ik naar Turkije. De Boerderij heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten, maar het kwam er simpelweg nooit van ideeën voor ze te bedenken en contact met ze op te nemen. Te druk met andere verhalen. Tot Boerderij Vandaag (een voortzetting van het Agrarisch Dagblad, dus een blad in dezelfde markt als De Boerderij) een paar weken geleden míj mailde. Mijn freelancehart maakte een sprongetje, dat begrijp je. Helemaal toen bleek dat ze niet één verhaal wilden, maar iemand zochten die vaker over landbouw in Turkije zou kunnen schrijven. Mijn eerste verhaal is inmiddels gepubliceerd, je kunt het hier lezen. Noem het de verwezenlijking van een freelance droom :-)

Sinds 2011 geef ik als ik in Nederland ben de workshop ‘Freelancen in het buitenland’. Klik hier voor meer informatie!

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Turkije kiest voor eigen koers landbouwbeleid at Journalist in Turkije aug 19 2012 / 5pm

    [...] Lees hier een blogje dat bij dit verhaal en deze nieuwe opdrachtgever hoort. Recommend on Facebook Share on Linkedin Share with Stumblers Tweet about it Subscribe to the comments on this post [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel