Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Wat MHP-leider Bahceli bezielde is mij een raadsel: hij heeft gepleit voor een amnesty voor alle kinderen die in de gevangenis zitten. Nog wonderlijker werd het toen hij ervoor pleitte óók de tieners vrij te laten die veroordeeld zijn voor het gooien van stenen naar de politie in Zuidoost-Turkije. Waarom dat wonderlijk is? De MHP is een ultra-nationalistische partij, die alles wat riekt naar ‘terrorisme’ doorgaans graag keihard bestraft, óók het gooien van stenen door kinderen. Dat juist hij dus pleit voor een amnesty voor álle kinderen in het gevang, mag opmerkelijk heten.

Hoe dan ook, hij pleitte vervolgens níet voor het veranderen van de anti-terrrismewetten die ervoor zorgen dat stenen gooiende kinderen voor jaren achter de tralies belanden. Dus zijn plan is nogal zinloos: fijn voor de kinderen die het betreft natuurlijk, maar als die wet niet veranderd wordt zitten de gevangenissen zo weer vol met andere stenengooiers. En het lijkt er niet op dat het parlement erover nadenkt de wet te veranderen; de strijd tegen de PKK gaat immers nog altijd door.

Het zou trouwens ook wel goed zijn bij zo’n amnesty onderscheid te maken tussen verschillende misdaden. Een stenengooier of zakkenroller is geen moordenaar. Niemand zou het accepteren als een moordenaar als Ogun Samast de gevangenis uit zou wandelen: hij was 17 toen hij de Turks-Armeense journalist Hrant Dink vermoordde. Of wat te denken van Cem Garipoglu? Ook hij was minderjarig toen hij vorig jaar zijn vriendin vermoordde, haar hoofd eraf sneed en vervolgens maandenlang op de vlucht was voor de politie.

Maar laten we eerst eens afwachten of er in het parlement steun is voor het voorstel van Bahceli.Voorlopig kunnen de kinderen die wegens lichtere vergrijpen vast zitten, alleen maar hopen op vrijheid, en nog nergens op rekenen.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel