Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Nu er drie Duitse jongens overleden zijn na het drinken van vergiftigde alcohol, hebben westerse media de kwestie opgepikt. In Turkije is het echter vaste prik: elk jaar overlijden er handenvol mensen aan het drinken van alcohol die is vermengd met methanol. En nee, de foute flessen zijn niet supermakkelijk herkenbaar: doorgaans zit het vergiftigde spul in normale wodka- of rakı-flessen die hervuld zijn, and de gemixte drank kan ook geserveerd worden in hotels die er niet verdacht uitzien. Die Duitse jongens bijvoorbeeld, dronken hun laatste drankjes in hun hotel, en hoewel niet duidelijk is at er precies is gebeurd, is de manager van de tent inmiddels wel opgepakt, samen met twee medewerkers.
Kun je dan niets doen om jezelf te beschermen tegen drinken en daarna dood neervallen? Gelukkig wel. Als je zelf drank koopt, haal het dan bij een Tekel-winkeltje (een kiosk op straat, waar ze ook sigaretten verkopen, en chocoladerepen, water, zakdoekjes, aanstekers, dat soort spul) of bij een grote supermarkt, zoals Migros of Tansas. Bestel je rakı in een restaurant, bestel dan een fles (35 or 70 cl) en vraag of ze ‘m aan tafel pas open maken. Zeker in toeristengebieden waar de concurrentie hard is en de winstmarges klein zijn, is voorzichtigheid geboden. Wil je maar één glas rakı? Hoewel dat nogal onwaarschijnlijk en raar is, sla ‘m dan niet achterover in een louche bar of hotelletje – van één glas vergif zul je niet dood gaan, maar methanol kan ook blind maken. En trouwens, na één glas rakı wil je meestal toch een tweede, dus het is veiliger gewoon een fles te bestellen. Şerefe!

2 Comments »

2 Responses to “Şerefe!”

Comments

  1. aydin apr 15 2009 / 10am

    heel erg voor de jongens …………..

  2. Peri apr 15 2009 / 4pm

    Niet alleen raki maar ook de wodka, gin en andere sterke alcoholische dranken zijn “kacak” in de toeristische gebieden. Met AI prijzen die beginnen van 8 euro per persoon per nacht hebben hotels weinig keus helaas met dit soort dramatische ontwikkelingen tot gevolg…

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel