Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Stijgt het aantal vrouwen dat een hoofddoek draagt nou, of niet? Je zou het wel denken als je de uitslag van een onderzoek ziet. In het kort: 69% van de vrouwen bedekt het hoofd, tegen 64% in 2003. Van deze vrouwen draagt 16% een zogeheten ‘turban’ (een ‘religieuze’ doek, als tegenhanger van de ‘traditionele’), tegenover 3,5% vier jaar geleden.
Maar: er zijn nogal wat maren. Er was een ander onderzoek rondom dezelfde kwestie, waaruit bleek dat het aantal gehoofddoekte vrouwen was gezakt van 64% naar 61%, het percentage ‘turban-draagsters’ zou zijn gestegen tot 6 in plaats van 16 procent. Beide onderzoeken zijn gedaan in september maar de eerstgenoemde werd pas nu gepubliceerd. De onderzoeken werden door twee verschillende dagbladen gepubliceerd, beide behorend tot hetzelfde grote mediaconcern, de Dogan Media Groep. Nu wordt beweerd dat de onderzoeken worden gebruikt om de regering dwars te zitten dan wel te steunen. De ‘hoofddoekkwestie’ biedt immers ideaal manipulatie-materiaal. De regeringspartij, de AKP, waren in het verleden verbonden aan verboden islamitische partijen. De AKP zegt dat ze niet islamitisch is, maar haar tegenstanders zijn bang dat ze het secularisme op den duur niet zullen respecteren en beschuldigen de AKP ervan conservatief-islamtische tendenzen in de samenleving te voeden. Dus als je de regering dwars wil zitten, dan publiceer je de cijfers waaruit blijkt dat het aantal (religieuze) hoofddoeken toeneemt – en Dogan had deze week reden te proberen de politiek en de publieke opinie te beïnvloeden (wegens een media-transactie die te ver voert om hier uit te leggen). Andersom, als je de regering wil steunen en de publieke opinie wilt bedaren, dan publiceer je het minder alarmerende onderzoek, zoals een Dogan-krant deed nadat in september Abdullah Gül (AKP) tot president was gekozen.  
Het lijkt vergezocht, maar het is bekend dat Turkse kranten niet altijd even onafhankelijk zijn, dus ik zou niet verbaasd zijn als het inderdaad zo is gegaan. Wat me wel dwars zit, is dat de keuzes die vrouwen maken worden misbruikt om de publieke opinie te manipuleren. Nog treuriger vind ik het dat de onderzoeken worden gepresenteerd als onderzoeken naar de ‘religieuze houding van vrouwen’. Zo’n interessant onderwerp, zomaar teruggebracht tot de vraag of je een hoofddoek draagt, en zo ja wat voor eentje. De hele kwestie zegt niets over de houding van vrouwen en alles over de houding van zakenmannen en politici.

 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel