Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De vele gloeilampen op de vismarkt laten de hamsi schitteren alsof ze gemaakt zijn van puur zilver. De levrek liggen netjes op een rij, hun helderrode kieuwen naar buiten gevouwen om te laten zien hoe vers ze zijn. De visverkopers prijzen hun waar keihard roepend aan: Kalite kalite kalite kalite kaliteeeee! Iemand bestelt een kilo hamsi. Nadat de verkoper ze in een papieren zak geschept heeft, begint hij geduldig de kleine hamsi’s weer netjes in slagorde te leggen: allemaal met het kopje dezelfde kant op. Daarna gooit hij er koud water overheen. Eén hamsi spartelt een beetje zodra het water hem raakt: zó vers is de vis hier dus. Ik heb een levrek bestelt voor het avondeten en één van de mannen maakt hem voor me schoon. Ik had ook hamsi moeten bestellen, bedenk ik me. Dan had ik gevraagd of ze die even zouden willen schoonmaken. Dat duurt even met een mud kleine visjes, en in die tijd had ik dan gewoon lekker kunnen staan kijken en genieten van het leven op de vismarkt van Üsküdar. Maar wat een geluk: ik kom hier vrijwel dagelijks langs. Morgen ga ik dus lekker gewoon weer, en dan voor een pondje hamsi!

3 Comments »

3 Responses to “Puur zilver”

Comments

  1. Johanneke dec 28 2008 / 8pm

    Worden die kleine visjes niet van kop tot staart opgegeten ?

  2. Fréderike Geerdink dec 28 2008 / 8pm

    Niet door mij ;-)

  3. Eline dec 28 2008 / 11pm

    Ha, snap helemaal wat je bedoelt, en ik ben nog wel vegetarier…

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel