Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

‘Rechterlijke uitspraken als deze zijn vanaf nu onmogelijk,’ zei Minister van Justitie Sadullah Ergin. Hij had het over de straf voor 26 mannen die een meisje van 13 verkrachtten: het Hogere Gerecht voor Beroep legde ze dezelfde lage straf op als een lagere rechtbank eerder, omdat de mannen aanvoerden dat het meisje instemdem met seks. De minister zei dat de zaak een paar jaar oud was en dat daarom oude wetten van toepassing waren, en dat onder de neiuwe wet alles anders is.

Droom maar lekker verder. Natuurlijk, op papier zal alles inmiddels wel mooi geregeld zijn. Het probleem is, de Turkse regering heeft er een handje van achterover te leunen zodra het beleid op papier klopt. Daarna, bij het implementeren van de wetten (door bijvoorbeeld het trainen van rechters en aanklagers, het daadwerkelijk openen en financieren van opvanghuizen en het beïnvloeden van het sociale klimaat door bijvoorbeeld schoolprogramma’s), gaat het mis. Daardoor blijft Turkije extreem patriarchaal.

Hoe patriarchaal precies, laat niet alleen deze symbolische uitspraak zien, maar ook de statistiek: in de Global Gender Gap Index 2011 staat Turkije op de 122ste plaats, van de 135 landen. Turkije doet het het slechtst op de deelgebieden ‘economische participatie’ en ‘gelijke kansen’. Vrouwen zijn simpelweg onzichtbare leden van de maatschappij. En dat heeft effect op alle fronten van de samenleving.

In deze rechtszaak raakte het me nogal dat een paar van de verkrachters leraren waren – anderen waren bijvoorbeeld ambtenaren, soldaten, en een dorpshoofd. Een leraar die een 13-jarige verkracht is al hemeltergend, maar dan ook nog het gore lef hebben om jezelf te verdedigen door te zeggen dat het kind toestemde, en dan – het wordt nóg erger – dat doen omdat je weet dat de kans groot is dat een rechter erin mee zal gaan. Het is duidelijk: vrouwen- en kinderrechten zijn nauwelijks iets waard in dit land.

Let op mijn woorden: de ‘geruststellende’ woorden van de minister zijn helemaal niets waard. Dit is niet de laatste keer dat een man in Turkije wegkomt met het verkrachten van een meisje.

3 Comments »

3 Responses to “Papieren beleid helpt vrouwen- en kinderrechten niet”

Comments

 1. San nov 08 2011 / 2am

  In sommige dingen lijkt Turkije wel op Nederland. Hier hebben we ook ontzettend veel van die smeerlappen zonder dat er iets mee gebeurd. De straffen zijn vergelijkbaar met die in Turkije. Veel te laag. En het verbaasd mij ook totaal niet dat het gaat om ambtenaren, leraren, dorpshoofden, soldaten etc. Wat mij verbaasd is dat het niet ook nog rechters, politieagenten en imams waren. Maar waarschijnlijk wordt hun een hand boven het hoofd gehouden om een groter schandaal te voorkomen. Als ik die uitspraak van die rechters lees denk ik trouwens dat het ook een stel pedo’s zijn. Weetje wat het is? Machtige mensen misbruiken hun macht graag, en machtsgeile mensen willen graag op machtige posities in de maatschappij zitten. Machtsgeile mensen zijn immoreel en vaak ook pedofiel, ze houden er van om andere mensen te domineren en te misbruiken. Het is ook niet toevallig dat de grote schandalen in Turkije met kindermisbruik keer op keer, net zoals in de rest van de wereld met name te maken hebben met macht; denk maar eens aan hoe de honderdduizenden baby’s werden gestolen tijdens Franco’s regime, wat onlangs naar buiten is gekomen. Het steriliseren van minderheden wat in Zweden en Noorwegen door ging tot in de jaren 70, vergelijkbare praktijken in Australië, Canada, Zuid-Amerika en andere delen van de Gemenebest. Denk nu nog eens aan al die duizenden kinderen die zijn omgekomen in weeshuizen en kloosters in Europa. En ga nu nog een keer op zoek naar het ware verhaal achter Joris Demmink, de drugs en pedofiele connecties tussen de JITEM, Ergenekon, Gladio en de MIVD en het internationale terreurnetwerk. Binnen een paar weken hebben we waarschijnlijk ook nog een oorlog tegen Iran, alleen maar om de olie, gas, opium, lithium, goud, koper, kobalt, etc. Want zodra Iran valt zijn alle grondstoffen van het Midden-Oosten en Centraal-Azië binnen handbereik. Terug in handen van Shell en Exxon. Alsof de 1e wereldoorlog niet had plaatsgehad.

 2. San nov 08 2011 / 2pm

  Een kind kopen voor seksueel misbruik, of zelf om om te brengen, wat die machtsgeile mensen soms ook wel leuk vinden, kost een paar duizend euro. Dat is geen hobby die arme mensen kunnen betalen; het is meer iets voor rechters, politici, ambtenaren etc.

 3. louis-portugal dec 28 2011 / 10am

  Fréderike Ik zie jou sit voor het eerst door Xandernieuws.
  Ik heb respect voor jou lef om daar zo te schrijven.
  Succes ermee.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel