Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

In Turkije is vrouwenbesnijdenis niet echt een issue. Zelfs vrouwenorganisaties houden zich er niet mee bezig: zij richten zich vooral op veelvoorkomende problemen als eerwraak, huiselijk geweld, meisjes die niet naar school gaan en op onderwerpen als de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en in de politiek. Aangenomen wordt namelijk dat ‘genitale verminking bij vrouwen’ (female genital mutilation, FGM, de officiële term) niet voorkomt in Turkije. De Turkse regering zei dat ook toen Human Rights Watch ernaar vroeg: Turkije is een ‘hanafi’ land, dus een land waar een liberale vorm van de islam wordt aangehangen, en daarin heeft FGM geen plaats.

Alsof het dat wel heeft in andere vormen van de islam! FGM is natuurlijk helemaal niet iets islamitisch, maar iets traditioneels. Gewoon zeggen dat het niet voorkomt, is veel te gemakkelijk. Zeker nu er meer en meer rapporten verschijnen over het snijden in vrouwelijke genitaliën in Noord-Irak, waar het onder Koerden veel voorkomt. Tussen de 40% en 70% van de vrouwen zou verminkt zijn, op het platteland zelfs 80%.

Dat roept vragen op over de tradities van Koerden in Turkije. Hoe wijdverspreid is FGM in het zuidoosten van Turkije, of in de grote Koerdische gemeenschappen in steden als Istanbul, Izmir, Adana en Mersin? Heeft iemand daar ooit diepgaand onderzoek naar gedaan? Volgens mij niet: ik kon geen enkel rapport of statistiek vinden. Maar die rapporten waren er een paar jaar geleden ook niet over Noord-Irak. Wat speelt er onder de oppervlakte? Waar gaan (Koerdische) Turkse vrouwen onder gebukt zonder dat iemand zich er echt van bewust is?

Iemand moet dat uitzoeken. En de boosheid die ik voel nu ik alleen maar dit blogje over het onderwerp schrijf, zou er best eens toe kunnen leiden dat ik er zelf eens induik. Dat gaat tijd kosten, maar ik kom erop terug!

5 Comments »

5 Responses to “Onder de oppervlakte”

Comments

 1. Rania jun 25 2010 / 11am

  Ik denk dat de FGM niet voorkomt in de Arabische wereld of de Koerdische wereld! Van waar heb je deze info want dit is wel shockerend !! ? Op wat baseer je je info ?? (info van een Arabische-moslima) FGM heeft niets te maken met de Islam maar met tradities en dit komt voor in Afrika, wel te verstaan niet in Noord-Afrika!

 2. Fréderike jun 25 2010 / 11am

  Hoi Rania,
  Ik had natuurlijk de link naar een van de belangrijkste rapporten hierover er even bij moeten zetten. Het gaat om een rapport van Human Rights Watch, en je vindt het hier: http://bit.ly/b6BSDK Het is helaas een misverstand te denken dat het alleen in Afrika voorkomt…
  groetjes, dank voor je reactie!

 3. aydin jun 25 2010 / 12pm

  Beste Frederik,

  vrouwenbesnijdenis is alleen in afrika (somalie is bekend) hoe kom je dat het in turkije gebeurt je leeft al heel lang in istanbul maar toch weet je heel weinig over de turkse cultuur.

  met vriendelijke groet,

  aydin yildiz

 4. Fréderike Geerdink jun 25 2010 / 12pm

  Hoi Aydin,
  Vrouwenbesnijdenis komt zeker niet alleen in Afrika voor, zie het rapport hierboven, en overigens komt het ook in andere Aziatische landen voor. Bovendien, wel even goed lezen graag: ik zeg niet dát het voorkomt in Turkije, ik vind dat goed onderzocht moet worden óf het voorkomt. In Noord-Irak gebeurt het, dat is een Koerdische regio, er wonen ook veel Koerden in Turkije dus kun je je afvragen of het bij Turkse Koerden ook gebeurt. Zomaar aannemen dat het niet voorkomt zonder onderzoek is gevaarlijk en helpt de vrouwen waar het mogelijk om gaat niet.
  Dank voor je reactie!

 5. Rania jun 26 2010 / 7pm

  Hoi Frederike,

  Bedankt voor de link, wel verschrikkelijk natuurlijk dat het in NoordIrak in de Koerdische gemeenschap gebeurt… Ik kan het echter niet geloven. Ik heb een uiteenlopende multiculturele vriendenkring. Ook Turkse Koerdische meiden, ik neem aan dat wij over sexuele zaken vrij open spraken en dat zo’n issue als besnijdenis nog nooit ter sprake kwam. Daarom dat dit mij zeer shockeert. Maagdelijkheid echter is een zeer grote vereiste in de moslimkring. Zo’n onderwerp komt nog steeds ter sprake maar vrouwenbesnijdenis, hello zo barbaars dat ik zelfs in de zeer barbaarse streken niet over heb horen spreken.. Misschien een topic om te verdedigen indien dit het het geval mocht zijn. Wel triestig :’((

  Groetjes

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel