Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Persvrijheid? Ik geloof niet dat het daar om draait deze dagen. Er woedt een soort van oorlog tussen Dogan, eigenaar van de grootste mediagroep, en premier Erdogan. Kranten van Dogan (en dat zijn vrijwel alle grote, zoals Sabah, Hürriyet, Radikal en vele anderen) tikken de afgelopen tijd flink wat kolommen vol over een corruptieschandaal bij Deniz Feneri, een conservatieve hulporganisatie in Duitsland met wortels in Turkije. Ze worden ervan beschuldigd donaties voor andere dingen te hebben gebruikt dan ze zeggen en worden daarvoor nu vervolgd in Duitsland. Turkse kranten beweren dat een deel van het geld van Deniz Feneri bij Erdogans regerende partij de AKP terecht is gekomen. Wat Erdogan natuurlijk ontkent. Interessant is dat Erdogan zegt dat de Dogan-kranten de zaak zoveel aandacht geven omdat andere takken van de Dogan-groep, zoals hotel- en bouwdivisies, bepaalde vergunningen voor miljoenenprojecten niet kregen. Vandaar deze ‘lastercampagne’, zoals Erdogan het noemt. Dogan, zegt hij, moet zijn ‘geheime agenda’ onthullen.
De zaak wordt nu door sommigen verheven tot een kwestie van persvrijheid.
Het IPI, het Internationaal Pers Instituut, bemoeit zich er ook mee. Zij hameren erop dat media ‘hun redenen om over een publiek belangrijke zaak te publiceren niet hoeven te verantwoorden’. Dat is waar. Maar ze vervolgen te zeggen dat de kwestie ‘serieuze vragen oproept over de mate waarin de Turkse regering zich hard maakt voor een onafhankelijke pers’. Toen moest ik even hardop lachen. Niet dat Erdogan zich de afgelopen jaren heeft leren kennen als aanhanger der vrije pers, maar om de Dogan-groep nou te verdedigen alsof zij de ‘onafhankelijke pers’ vertegenwoordigen… Dogan-kranten worden niet gemaakt uit passie voor kwaliteitsjournalistiek, maar uit passie voor zakendoen. Dogans kranten zijn simpelweg instrumenten van een zakenimperium. Er is gewoon een machtsstrijd aan de gang. Als de AKP niet betrokken is bij enig schandaal bij Deniz Feneri, dan zal die waarheid wel boven tafel komen en hoeven ze nergens bang voor te zijn. En als Dogan inderdaad een lastercampagne tegen de regering voert om zakelijke redenen, dan hoop ik dat dat onthuld wordt door een goeie onderzoeksjournalist. Of we over zo’n onthulling ook in Dogan-kranten zullen lezen…?

5 Comments »

5 Responses to “Onafhankelijke pers?”

Comments

 1. Burhan sep 17 2008 / 2pm

  Turkse journalisten zijn doorgaans in mijn ogen mensen die denken dat ze alles mogen!

 2. Gaye Eksen sep 25 2008 / 7pm

  Dus?

 3. Fréderike Geerdink sep 25 2008 / 7pm

  Wat wil je zeggen Gaye Eksen?

 4. Gaye Eksen sep 25 2008 / 9pm

  Ik vraag me af wat Burhan bedoelt eigenlijk. Ik lees en maar Cumhuriyet omdat ik de andere kranten te sentatiegericht vind. Is dat ook wat hij bedoelt. (Had ik mijn vraag zo moeten formuleren denk ik!)

Blog posts on this article

 1. Aan de kant! at Journalist in Turkije sep 26 2008 / 1pm

  [...] die voor de AKP goed afliep) of de volgende dient zich alweer aan: de AKP is diep verwikkeld in het schandaal rond de Duitse liefdadigheidsclub Deniz Feneri (waarover ik al eerder schreef). De ene onthulling volgt op de andere, nu zelfs uit eigen gelederen: een voormalig AKP-er die [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel