Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Vriendin A. heeft onbedoeld een taxichauffeur 50 lira rijker gemaakt. Ze had 100 lira gepind – 2 briefjes van 50 – en betaalde de taxi met een briefje van 50. De taxichauffeur wees haar erop dat ze geen 50 lira had gegeven, maar slechts 5 lira, en liet haar ter bewijs een briefje van 5 zien. En zij geloofde hem, want het briefje van 50 lijkt erg op het briefje van 5: allebei gelig, en je haalt ze gemakkelijk door elkaar. A. verontschuldigde zich en betaalde nog een keer, met haar andere 50-je. Later bleek dat de l** van een taxichauffeur supersnel haar 50-je had omgewisseld voor een 5-je. Zo snel kan je geld dus vervliegen in Istanbul… Mijn advies: betaal een taxi niet met een briefje van 50, en als het niet anders kan, zeg dan bij het overhandigen van je geld: ‘Kijk, vijftig lira, zijn we het daarover eens?’ Zegt het voort!

4 Comments »

4 Responses to “Omgewisseld…”

Comments

 1. Mozak apr 13 2009 / 11am

  Vind dit een beetje stemmingmakerij. Reis al jaren met enige regelmaat per taxi door Istanbul, en ben nog nooit bedonderd. Heb slechts één keer van een vriend gehoord dat hij was afgezet. Gewoon erop letten dat de taximeter aan staat (of het goede tarief: gündüz/dag of gece/nacht, d.w.z. na 0:00 uur), en je weet toch zeker zelf wel wat je de chauffeur betaalt? Tikkeltje naïef vind ik het wel, als je daar in trapt.

  En sowieso is betalen met een briefje van 50 in Turkije onverstandig, omdat ze daar vaak niet van terug hebben. Een briefje van 20 is soms zelfs al moeilijk.

 2. aydin apr 15 2009 / 10am

  dit gebeurt overal niet alleen in istanbul. Dus je moet uitkijken er zijn ook rare mensen………..

 3. Ellen apr 15 2009 / 11am

  Heb exact hetzelfde ook al eens meegemaakt in Istanbul….

 4. Wendy apr 15 2009 / 1pm

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee toch?! Dit soort sjoemelpraktijken kun je overal tegenkomen, maar we moeten ook niet vergeten dat er ook een heleboel eerlijke taxichauffeurs rondrijden!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel