Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Nogal plotsklaps werden ze aangekondigd, de laatste belastingverhogingen: op 31 december werden ze bekend, op 1 januari gingen ze in. En de verhogingen zijn niet misselijk: benzine, toch al duur hier, wordt 20 kuruş per liter duurder en kost nu 3,63 lira (€1,70). De belasting op sigaretten is verhoogd van 58% naar 63% (dat steun ik wel), de vaste belasting op wijn en rakı gaat omhoog met respectievelijk 1,15 lira en 3,90 lira, en op bier van 26 kuruş naar 35  kuruş (die verhogingen steun ik natuurlijk niet). Paspoorten: 10% duurder. Tol voor autowegen en bruggen: 14% duurder. Electriciteit wordt ook duurder, met 1,3% – niet veel, maar dat treft wel alle Turken, ook de armsten.

Het minimumloon ging ook omhoog, met 5,2%, en is nu 577 lira (€269) per maand. Onmogelijk om van te leven, zeker als je een gemiddeld gezin van vijf moet onderhouden. Later dit jaar gaat het minimumloon nog eens met 4% omhoog, maar al met al gaat dat de inflatie waarschijnlijk niet eens compenseren, dus uiteindelijk gaan mensen erop achteruit.

De regering zegt dat de prijsverhogingen nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen. Vooral goederen met een lage zogeheten prijselasticiteit zijn in prijs verhoogd, met andere woorden: mensen gaan niet ineens veel minder roken, drinken of autorijden als de prijzen stijgen. Wat goed is voor de extra inkosmten die de staat binnen haalt. Dus eh, als we nou allemaal stug doorroken, drinken en autorijden, helpen we de overheid een handje. Kunnen ze misschien vólgend jaar eens beginnen met beleid maken over urgente zaken als jeugdwerkeloosheid, onderwijs en gezondheidszorg. Gelukkig nieuw jaar!

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel