Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Radio! Dat is één van de grote vernieuwingen in mijn werk in Turkije sinds januari: ik ben begonnen als freelance correspondent voor DichtbijNederland, het actualiteitenprogramma van de NTR in samenwerking met de Moslimomroep. Het wordt elke avond uitgezonden op Radio5, tussen elf uur en middernacht. DBNL, zoals ze zich handig afgekort noemen, belt mij voor een telefonisch interview als er nieuws is in Turkije (niet zelden dus), en ik maak ook korte radio-reportages voor het programma. Dat was even wennen, en pielen met de montage, maar ik heb de basics nu onder de knie. Gék werd ik ervan in het begin, maar inmiddels vind ik radio maken spannend, leuk, en de montage zelfs een fijne puzzel! Klik hier voor mijn laatste reportage.

De cover van mijn boek 'De jongens zijn dood'.

De cover van mijn boek ‘De jongens zijn dood’.

Grote pijlmaal: mijn boek over het bombardement van Roboski/Uludere is uit! In het boek onderzoek ik het bombardement door de Turkse staat, waarbij op 28 december 2011 34 Koerdiche jongens en mannen omkwamen. Ik reisde voor het boek vele keren naar de dorpen waar de slachtoffers vandaan kwamen, en ontrafelde wat er die avond (waarschijnlijk) precies gebeurde. De zoektocht naar een diepere waarheid achter het incident trok mij de Koerdische en Turkse geschiedenis in. Je kunt ‘De jongens zijn dood’ hier bestellen!

Ik breng de meeste tijd nu door in mijn appartement en kantoor-aan-huis in Diyarbakir, in het Koerdische zuidoosten van het land. Ik reis veel, zeer recent naar Erbil in Iraaks Koerdistan en naar Qandil, de bergen op de grens van Turkije en Irak waar de PKK zich sinds jaar en dag genesteld heeft.

Ik blijf over heel Turkije schrijven en radio maken, maar specialiseer me in Koerdische zaken, in héél Koerdistan, dus niet alleen het Turkse deel. En ik blijf voor Nederlandse media werken, maar wil me met mijn specialisatie ook meer gaan richten op Engelstalige media. Mijn eerste verhaal in de Engelse krant The Independent is inmiddels verschenen!

Foto bij een verhaal van mij op Beaconreader, over een opstandige wijk in Istanbul.

Foto bij een verhaal van mij op Beaconreader, over een opstandige wijk in Istanbul.

Ook spannend, en ook nieuw: mijn eigen pagina over Koerdische zaken, op de Amerikaanse journalistieke site Beaconreader. Fantastisch project: op Beaconreader publiceren veel onafhankelijke freelance journalisten over de meest uiteenlopende onderwerpen, en door je te abonneren op één van de Beacon-schrijvers, krijg je toegang tot álle verhalen. Je kunt je dus bijvoorbeeld abonneren op… mij! Het kost slechts 5 dollar per maand, en daarvoor krijg je elke week een (exclusief!) Koerdistan-verhaal van mij, én dus al die andere Beacon-verhalen.

Beaconreader loopt hiermee voorop als het gaat om nieuwe modellen in de journalistiek. De New York Times besteedde dan ook aandacht aan het initiatief.
Ik kan zeker nog nieuwe abonnees gebruiken: sinds januari heb ik er een stuk of 70 verzameld, en ik krijg veel positieve reacties van mijn abonnees, dus schroom niet je aan te sluiten! De abonnee-vormen zijn divers, en je kunt het makkelijk weer stopzetten. Probeer het eens!

Hoe is je Turks? Indien in orde: ik heb sinds eind januari een wekelijke column op de onafhankelijke Turkse nieuws-site Diken (Doorn). Lees hier wat er tot nu toe van (en over!) mij verschenen is!

De woonkamer van mijn appartement in Üsküdar, Istanbul. Te huur!

De woonkamer van mijn appartement in Üsküdar, Istanbul. Te huur!

Mijn huis in Üsküdar, Istanbul, verhuur ik ondertussen vaak onder, ook aan Nederlandse vakantiegangers. Een heerlijke rustige plek in een authentieke Istanbulse wijk, op een half uurtje afstand van zowel het uitgaangscentrum als het historische schiereiland (met de Aya Sofya en de Blauwe Moskee). Twee slaapkamers (eentje met een tweepersoons bed, eentje met een ruime slaapbank), een balkon met Bosporus-uitzichtje (hoewel in de zomer het rustgevende groen van de bomen het uitzicht wat belemmert), een ruime hal met solide werktafel, en natuurlijk van alle gemakken voorzien: westerse wc, prima douche, afwasmachine, wasmachine, oven, en gratis draadloze wifi.

Perfect voor een weekendje of weekje vakantie in Istanbul, of voor verblijf tijdens een zakentrip. Meer info? Meer foto’s? Mail mij op f.geerdink@gmail.com.

Al deze veranderingen betekenen ook dat ik geen tijd meer heb om hier weer zo regelmatig te bloggen als ik deed tot vorig zomer, toen ik het bloggen op een laag pitje zette om aan mijn boek te kunnen schrijven. Nieuwe publicaties in Nederlandse en buitenlandse media plaats ik hier nog wel, dus deze site blijft worden ververst! Het zeer geregeld bloggen start ik begin april weer op mijn andere site, KurdishMatters. In het Engels – sorry, ik heb geen tijd meer al mijn blogs naar het Nederlands te vertalen. Volg mij daar, volg mij op Beaconreader en Diken, en volg mij natuurlijk op mijn populaire Twitter-account!

 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel