Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik heb wel eens, als ik op een boot op de Bosporus zit, de neiging heel hard JOEHOEOEOEOE te roepen, puur wegens geluk. Maar gisteren heb ik het dan toch echt gedáán. Alleen zat ik niet op een boot, maar lag ik ín de Bosporus, en ging ik ruggelings onder de Fatih Sultan Mehmet-brug door, de noordelijkste van de twee Bosporusbruggen. Af en toe sloeg er een golf in m’n gezicht of stroomde er een sloot water mijn neus in, maar mijn herhaaldelijke JOEHOEOEOEOE was onmiskenbaar.
Om half elf gisterochtend was het zover, en sprong ik met bijna zeshonderd anderen aan de Anatolische kant de Bosporus in voor de grote Bosporus-zwemwedstrijd die het Turks Olympisch Comité elk jaar organiseert. En nu vraag ik me af wat ik eigenlijk het heerlijkst vond. Ja, onder die brug door, dat was spectaculair natuurlijk, echt geweldig. Maar even later hadden de deelnemers zich zo over het water verspreid, dat het wel leek of ik alleen zwom. Nee, dat was geen eng idee, eerder magisch. Wat nog sterker werd toen er een groep vogels vanaf de andere kant vlak boven het watervlak mijn kant opkwam en vlak langs me vloog. Met het eindpunt in zicht kwamen de zwemmers weer bij elkaar; dat was even spannend, want je moest echt moeite doen je niet door de stroming lángs het eindpunt te laten voeren. Tijdens het zwemmen dacht ik dat ik behoorlijk in de achterhoede zat, want achter mij zag ik nauwelijks iemand. Maar ik bleek als 220-ste binnengekomen te zijn – nog ruim driehonderd zwemmers achter me!
Even later lag ik in het gras met een kop thee na te genieten, en toen volgde nóg een Fijn Moment. Ineens hoorde ik omroepen: “Ikinci: Fréderike Geerdink, Hollanda!” Huh? Even een sprintje naar het podium, en daar bleek ik zomaar ikinci (tweede) te zijn geworden van de vrouwen in mijn leeftijdsgroep! JOEHOEOEOEOE!

5 Comments »

5 Responses to “JOEHOEOEOE!”

Comments

 1. Anderske jul 21 2008 / 2pm

  wat superleuk….
  ben apetrots
  hartelijke groet

 2. AKO jul 21 2008 / 11pm

  ja joh, gefeliciteerd!

 3. Susanne jul 22 2008 / 2pm

  Kun jij echt alles?
  Volgend jaar 1e, he!
  xxx
  Susanne

 4. Eline jul 26 2008 / 3pm

  Sluit me bij Suzanne aan: kun jij echt alles? :-)
  Nogmaals gefeliciteerd!

 5. Karina aug 05 2008 / 5pm

  Geweldige foto!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel