Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Twee weken geleden werd in Amsterdam Arzu Erbas vermoord, een Nederlandse van Turkse komaf. Het Parool dook er meteen in en wist op basis van gesprekken met allerlei mensen in Arzu’s omgeving al snel te melden dat de dader waarschijnlijk ook van Turkse afkomst was. Volgens het Parool zou het mogelijk gaan om een vader die op last van de rechter zijn kind niet meer mocht zien en zijn kind dus, ondansk herhaald proberen, ook niet meekreeg van de crèche waarvan Arzu Erbas eigenaar was.

Ik was dus nogal verbaasd toen ik afgelopen zondag dit artikel las in Today’s Zaman. Het gaat over moorden op een aantal Turken in België en Nederland, en over het vermoeden van sommigen dat de moorden zijn ingegeven door islamofobie. De auteur bespreekt ook de moord op Arzu zonder ook maar één argument of bewijs aan te voeren waarom die moord uit islamofobie gepleegd zou zijn. Ik vroeg me meteen af of het feit dat Today’s Zaman een religieus dagblad is, daar misschien iets mee te maken zou kunnen hebben. Een verhaal over islamofobie past mooi in hun kolommen, dus misschien hadden ze even geen zin zich al te veel te laten afleiden door de mogelijke achtergronden van de moord die in Nederland uitgebreid de kranten haalden. Passend ook natuurlijk, een foto van Arzu-met-hoofddoek bij een verhaal over islamofobie.

Ik besloot de vraag eens voor te leggen aan de auteur van het artikel. Ik stuurde hem een mail en vroeg hem waarom hij de moord op Arzu Erbas erbij gesleept had terwijl absoluut niets erop duidde dat die moord uit islamofobie gepleegd was. Hij mailde terug dat hij de drang voelde zijn lezers te informeren over het aanhoudende nieuws over moorden in Europa en de ‘percepties’ daarover bij het publiek – sorry, het ingewikkeld doen is niet van mij.

Oké, een reeks moorden in perspectief zetten, daar is wat voor te zeggen natuurlijk. Maar is het dan niet de verantwoordelijkheid van een journalist om niet meteen met de eerste ‘percepties’ van het publiek over islamofobie mee te gaan, maar moeite te doen erachter te komen wat de (werkelijke) achtergronden zouden kunnen zijn? Als hij dat had gedaan, dan had hij Arzu Erbas nooit in zijn verhaal opgenomen op de manier waarop hij dat nu deed. Hij schreef onder andere: ‘De moord op Çakmakçı (dat is Arzu’s tweede naam, FG) lijkt sterk op een misdaad van haat tegen moslims. (…) Haar vader gaf al snel opkomend racisme en xenofobie in Nederland als motief voor de fatale steekpartij.’

Auteur Abdullah Bozkurt mailde me daarnaast dat hij in het artikel ook schrijft dat het goed kan dat een aantal van deze moorden niets met haat tegen moslims te maken heeft en dat de verschillende onderzoeken nog lopen. Precies, dus waarom dan meteen islamofobie erbij gehaald, zéker als er in Nederland meer achtergrondinformatie beschikbaar is waar je naar kunt verwijzen?

Gisteren heeft de Nederlandse politie laten weten dat ze vrij zeker weten wie de moord op Arzu Erbas heeft gepleegd: een 41-jarige Turk, genaamd Nevzat Koyak, die illegaal in Nederland woont en verslaafd is aan alcohol en drugs. Hij is nog niet opgepakt. Ik hoop dat hij razendsnel in de kraag gevat wordt. En ik hoop dat Today’s Zaman dat dan meldt en de gelegenheid te baat neemt om te schrijven dat dus niet elke moord op een moslim automatisch het gevolg is van islamofobie. Dat verband zomaar klakkeloos aannemen, is in feite net zo opruiend en gevaarlijk als islamofobie zelf.

3 Comments »

3 Responses to “Islamofobie?”

Comments

 1. Marvin aug 31 2009 / 4pm

  Veel beter stukje dan dat kopietje ;)

 2. Mozak sep 03 2009 / 2pm

  Ze kunnen wel gaan rectificeren, maar het leed is dan al geschied, dat beeld van islamofobe, anti-Turkse Westen heeft zich dan al (nog steviger) genesteld in het brein van talloze lezers.

  Ondanks dat er feitelijk geen objectieve media bestaan in Turkije, geloven mensen toch vaak klakkeloos wat ze lezen of (vaker nog) op tv zien, vooral als het een professor is die het zegt.

  Tijd voor een nieuw, onafhankelijk media-imperium …

Blog posts on this article

 1. Over een overleden Turk en journalistiek at Journalist in Turkije jul 16 2011 / 10pm

  [...] Dagblad Today’s Zaman, religieus en pro-regering, grijpt elke kans aan om te schrijven over toenemend racisme in Europa. Dat is natuurlijk oké, ik bedoel, dat ís een probleem dat aandacht verdient. Maar het punt is dat ze subiet elk gevoel voor gebalanceerde berichtgeving verliezen zodra een moslim in Europa onder verdachte omstandigheden om het leven komt. Ze koppelen dat metéén aan racisme, of dat nou ergens op slaat of niet. Andere Turkse kranten berichtten over Gürz’ dood met koppen als ‘Turk vermoord door Nederlandse politie’, dus met aanhalingstekentjes en dus niet als feit gepresenteerd. Maar wat was de kop in Today’s Zaman? Turkse man door ernstige marteling omgekomen in Nederlands politiebureau. Alsof het hier een vaststaand feit betrof. Dat deden ze ook toen Arzu Erbas werd vermoord in Amsterdam – daarover kun je hier meer lezen. [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel