Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

De gemeente Istanbul is een paar weken geleden begonnen met het afbreken van appartementencomplexen in de delen van de stad waar in september door overstromingen 32 mensen om het leven kwamen. De gebouwen waren zo neergezet dat ze de natuurlijke afvoer van regenwater naar de Marmara Zee belemmerden. Door de gebouwen weg te halen, hoopt de gemeente een nieuwe overstroming en verlies van mensenlevens te voorkomen.

Dit weekend komt de regen weer met bakken uit de lucht in Istanbul. Niet zo heftig als in september, maar de steile straten in mijn buurt veranderen subiet in rivieren en ik hoorde dat het water in andere delen van de stad echt problemen geeft. En ik ben bang dat de septemberdoden niet de laatste waren dit najaar voor wie de regen fataal werd. Er zal vast niet nog zo’n overstroming komen, er zullen geen tientallen mensen tegelijk overlijden en niet allemaal op één dag dus het zal het internationale nieuws niet halen, maar af en toe zal er een huis instorten en zullen mensen onder het puin het leven laten.

Nou ja, ‘huis’, in het Turks heten dit soort krotten ‘gecekondu’, wat ‘in een nacht gebouwd’ betekent. Als je in één nacht een huis bouwt met een dak erop, heb je wettelijk het recht dat huis te gebruiken en mag de overheid het niet zomaar neerhalen, ook al had je geen bouwvergunning. In veel steden waar veel migranten uit de dorpen in Oost-Turkije neerstrijken, heb je dus flinke gecekondu-wijken. Na verloop van tijd worden de huizen verbeterd en krijgen ze ook electriciteit en water, maar daar gaan jaren overheen, en in de tussentijd zijn de bewoners overgeleverd aan regen, storm en – ooit – aardbeving. Het kan nooit lang duren voor de eerste gecekondu’s het begeven en er doden te betreuren zijn.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel