Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

‘Baby, ik ben vandaag begonnen met nummerplaten aftellen!’. Voor degene die nooit een lief in het Turkse leger heeft gehad, slaat dit echt nergens op, maar wie daar wel ervaring mee heeft, weet meteen wat het betekent: nog 81 dagen, dan zit de diensttijd erop.
Oké, uitleg. Nummerplaten van auto’s beginnen in Turkije altijd met de code van de stad waar de auto is geregistreerd. Ankara is 06, Istanbul 34, dan in alfabetische volgorde verder tot Zonguldak, 67, en daarna nog wat administratief nieuwe steden, tot code 81, gebruikt voor auto’s uit de stad Düzce. Voor dienstplichtigen staan deze codes voor de laatste 81 dagen van hun diensttijd. Met andere woorden: als je nog 81 dagen te gaan hebt, ben je ‘in Düzce’, en kun je af gaan tellen tot 01, Adana. Veel Turken kennen de lijst uit hun hoofd, en ik heb zelfs eens gehoord dat je dat op school leert (belangrijke informatie natuurlijk). Mijn lief is vandaag ‘in Düzce’. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig voor een volwassen vent om dagen af te tellen aan de hand van stadscodes op auto’s, maar geloof mij, een diensttijd van vijftien maanden duurt f*** lang, dus je grijpt alles aan wat je het idee kan geven dat de tijd voortkruipt en het aantal dagen gaans minder wordt. Eindelijk kunnen starten met aftellen vanaf Düzce, dat ís dus echt iets. Laat staan uiteindelijk bij Adana uitkomen – maar hey, laat ik niet op de zaken vooruit lopen.

5 Comments »

5 Responses to “In Düzce”

Comments

 1. Karina feb 13 2009 / 6pm

  Dücze klinkt als een Italiaans koosnaampje. Met mijn belabberde vermeende Turkse uitspraak dan he.

 2. Peri feb 13 2009 / 7pm

  Wat fijn voor hem/jullie. Morgen is het dus Osmaniye (of Bartin?). Hmm, de nummerplaten boven de 67 blijven lastig. Net alsof ze niet echt meetellen.

 3. Eline feb 13 2009 / 7pm

  Niks kinderachtig – laat het echte leven maar weer gauw beginnen. Op naar een nummerplaat onder de 67 ;-)

 4. Dorien feb 13 2009 / 9pm

  Kan me goed voorstellen. Had vroeger ook een vriendje in dienst en dat was niks (dat vriendje achteraf ook niet haha). En wat is het plan ná de diensttijd? Want dan ligt alles open neem ik aan, zonder lijstjes en nummertjes?

 5. Fréderike Geerdink feb 13 2009 / 10pm

  @ Karina: Spreek uit Duzdje, dus ja sexy Italiaans wel ja – of zei je niet sexy…?

  @ Peri: Osmaniye inderdaad, en Bartin, da’s 74 ;-)

  @ Eline: Dank je, goed, níet kinderachtig dus :-)

  @ Dorien: Na de diensttijd nemen we eerst de trein van zijn dienst-stad naar Istanbul, het plan is gewoon een héle coupé af te huren en de reis duurt geloof ik twee dagen :-) En daarna, nou eerst een zomer samen in Istanbul, dan kijken we weer verder, het is allemaal vrij open nog.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel