Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Of het leger, de rector magnifici of de oppositie het nou leuk vinden of niet, het verbod op het dragen van een hoofddoek op de universiteit zal het vast niet meer lang houden. De regerende AK Parti werkt aan een nieuwe grondwet, die de grondwet moet vervangen die in het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw door het destijds regerende leger werd opgesteld. Alles wijst erop dat er in de nieuwe grondwet geen sprake meer zal zijn van een hoofddoekverbod. In het algemeen draait de nieuwe grondwet erom dat de democratische staatsvorm een meer solide basis krijgt. Er worden bijvoorbeeld ook meer rechten voor minderheden in geregeld (zoals het recht om op staatsscholen Koerdisch te onderwijzen) en meer juridische rechten voor individuele burgers.
Maar vooralsnog gaat de discussie weer vooral over de hoofddoek. Premier Erdogan stelt dat het de mogelijkheden van vrouwen om te studeren niet beknot mogen worden door haar kleding. In Europese landen, zegt hij, is een hoofddoek op universiteiten ook geen probleem, dus waarom zou het dat in Turkije wel moeten zijn? Er is natuurlijk wel een verschil tussen Turkije en, pak ’m beet, Italië, Nederland of Duitsland: in Turkije draagt ongeveer 60 procent van de vrouwen een hoofddoek. Wat zal het effect zijn als ongeveer de helft van de vrouwen gehoofddoekt naar college komt?, zo vraagt de oppositie zich af. Zij denken dat onbedekte vrouwen zich onder druk gezet zullen voelen om zich ook te bedekken.
Een interessante discussie. Maar de zelfbenoemde verdedigers der vrouwenrechten onderschatten vrouwen volgens mij nogal. Alsof vrouwen die nooit een hoofddoek wilden dragen, zo makkelijk manipuleerbaar zouden zijn. Vrouwen zijn echt wel sterker dan dat. Misschien werkt het zelfs wel andersom: als de hoofddoek wordt toegestaan, kan hij ook niet meer worden gebruikt om een soort statement te maken, zoals nu wel gebeurt. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd wat er gaat gebeuren als het hoofddoekverbod wordt opgeheven. Of: wanneer het hoofddoekverbod wordt opgeheven. Want vroeger of later gaat dat gebeuren. Dan zullen we vanzelf zien of vrouwen sterk genoeg zijn hun eigen principes te blijven volgen. Ik heb er alle vertrouwen in.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel