Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Het is nogal mysterieus wat zich tijdens de gijzeling van acht Turkse soldaten door de PKK heeft afgespeeld. Ze werden iets meer dan twee weken geleden gegijzeld. Ze zijn vrijgelaten, maar snel daarna werden ze gearresterd omdat er vragen rezen over hun loyaliteit aan de Turkse staat. Werden ze nou echt gegijzeld, of waren er een paar verraders bij die de PKK hadden ingelicht over de verblijfplaats van hun eenheid? Konden ze, zoals ze zelf zeggen, echt niet meer verder vechten omdat ze zonder munitie zaten? Of hebben ze de orders van hun commandant dat ze moesten doorvechten, niet opgevolgd en zo de levens van hun kameraden in gevaar gebracht? Niemand die het weet, alleen een onderzoek kan licht op de zaak werpen.
Ondertussen heeft een deel van de publieke opinie zijn mening al klaar. De soldaten worden er door sommigen niet alleen van beschuldigd verraders en/of laffaards te zijn, maar ook dat ze in het algemeen gecollaboreerd hebben met de vijand. Ze zouden zich niet  als goeie gijzelaars gedragen hebben, bijvoorbeeld omdat ze thee hebben gedronken met de mannen die hen vasthielden. Het irriteert me nogal, om het zacht uit te drukken, dat mensen zo makkelijk oordelen over een situatie waar ze niets vanaf weten. De strijd tegen de PKK doet mensen hun vermogen in grijstinten te denken, verliezen. Je bent ‘goed’ of ‘fout’, and soms zijn de kleinste dingen genoeg om iemand het predikaat ‘terroristenvriend’ op te plakken. Gelukkig is het niet de publieke opinie die moet bepalen of de acht soldaten hun plicht hebben verzaakt of niet.

2 Comments »

2 Responses to “Gijzelaars”

Comments

  1. Michel mrt 03 2011 / 6pm

    De PKK moet gewoon verboden worden.

Blog posts on this article

  1. Een vuur doven at Journalist in Turkije dec 07 2007 / 12pm

    [...] te verduren sinds ze succesvol betrokken waren bij de vrijlating van Turkse soldaten die werden gegijzeld door de [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel