Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Paginagrote foto’s van Frank Rijkaard, coach van Galatasaray, in de Turkse kranten deze week: een paarse sjaal om zijn nek (de kleur van de Galatasaray-shirts dit seizoen), het hoofd gebogen. Het plaatje werd geschoten vlak nadat Rijkaards team verloor van Sivasspor, een wedstrijd die Galatasaray, één van de drie grote Istanbulse clubs, natuurlijk gewoon had moeten winnen. Tot de laatste minuut ging het goed, toen scoorde Sivasspor en werd de eindstand 1-1. Met als resultaat dat Galatasaray nu vierde staat in de competitie, maar liefst zeven punten achter op de koploper.

De druk op Rijkaard neemt toe, want dit is natuurlijk niet wat de fans verwachtten toen hij vorig jaar werd binnengehaald. Ik kan me nog de foto’s herinneren van zijn aankomst op het vliegveld van Istanbul, waar hij werd verwelkomd door een grote schare Galatasaray-aanhangers. Zo’n man is natuurlijk wel wat gewend, maar aan zijn gezicht zag je dat de gekte waar hij in landde zelfs hém verbaasde. Hoe kun je zulke hoge verwachtingen ooit waarmaken? Niet dat ik médelijden met hem heb nu, trouwens. Ik bedoel, het is een zware baan, maar hij krijgt er meer dan vorstelijk voor betaald en is de uitdaging zelf aangegaan.

Ik weet niet genoeg van voetbal om in te kunnen schatten of Galatasaray nog een kans maakt op de tweede positie in de competitie, maar als Nederlander zou ik daar natuurlijk blij mee zijn. Maar eh, wil ik niet dat ze kampioen worden dan? Nou, ik heb er niks tégen, maar het punt is, dit jaar lijkt een kleinere club kampioen te worden: Bursaspor. Pas opgericht in 1963 (de drie grote Istanbulse clubs zijn meer dan honderd jaar oud) en nog nooit nummer 1 geworden. Het zou geweldig zijn als Bursaspor de grote drie verslaat.

Net zoals Twente. Ik ben een Twentse, u misschien wel bekend. FC Twente werd in 1965 opgericht, voeren ook de lijst aan, en volgens mij kunnen de grote drie Twente nog wel inhalen maar een beetje Tukker krijgt er meer en meer vertrouwen in: het kampioenschap komt eraan. Dezelfde opwinding moet in Bursa, een flinke stad niet ver van Istanbul, heersen: het gaat gebeuren!

Ik zou het geweldig vinden als zowel in Turkije als in Nederland een club kampioen wordt die er aan het begin van het seizoen totáál niet op gerekend had. Dus, Rijkaard, ik hoop van harte dat je je club van die afschuwelijke vierde positie weg kunt krijgen, maar géén eindspurt alsjeblieft. Laat het ‘kleintje’ een keer groot zijn en winnen, precies zoals in Nederland gaat gebeuren – yep, ook ik heb er alle vertrouwen in!

3 Comments »

3 Responses to “Galatasaray, Rijkaard, Bursaspor, Twente”

Comments

 1. ali apr 08 2010 / 4pm

  je gaat mij toch niet vertellen dat je uit haaksbergen komt frederike? :)
  Benimle kahve icmek istermisin?

 2. Fréderike Geerdink apr 08 2010 / 4pm

  Nee, uit Hengelo ;-) Maar ben er alweer bijna 22 jaar weg en kom er nog maar 2, 3 x per jaar nu ik in Istanbul woon. Mocht ik ooit in Haaksbergen verzeild raken, dan laat ik het weten :-)

 3. Henk van der Hoeven apr 09 2010 / 8am

  Leuk artikel! Ik heb je blog toegevoegd aan mijn favorieten. Veel voorplezier met het aanstaande kampioenschap van Bursaspor en anders met dat van FC Twente.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel