Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Deze week is Fethullah Gülen in een internetpoll van het Amerikaanse tijdschrift ‘Foreign Policy’ en het Britse ‘Prospect’ gekozen tot belangrijkste intellectueel ter wereld. Wie? Fethullah Gülen. Een Turk die in de Verenigde Staten woont en de leider is van de Gülen Movement. De Gülen Movement predikt een moderne vorm van de islam en wil de dialoog tussen verschillende religies bevorderen. Tenminste, dat zegt Gülen en dat zeggen zijn miljoenen aanhangers in Turkije en vele andere landen. Maar Gülen heeft ook een indrukwekkend zakenimperium, inclusief (onder andere) media. En hij runt duizenden scholen in vele landen. Zijn tegenstanders zeggen dat zijn doel is om Turkije als seculiere staat om zeep te helpen. Gülen werd zelfs vervolgd op grond van die verdenking, en ook door die rechtszaak kwam hij deze week in het nieuws: Turkije’s hoogste rechtbank heeft hem vrijgesproken.  
Als buitenstaander is het niet makkelijk je een mening over Fethullah Gülen te vormen. Hij roept geen heftige emoties bij me op, zoals bij zowel zijn volgelingen als zijn tegenstanders. Ik geloof niet in complottheorieën – zoals in de meest spectaculaire, die luidt dat Gülen vanuit de VS de feitelijke leider is van de regerende (en in de islam gewortelde) AK Partij. Maar als je over Gülens beweging leest, klopt er ook ergens iets niet: het is te lief, te goed, te áárdig allemaal om waar te zijn, zeker als je bedenkt dat de man grote commerciële belangen heeft in Turkije en de rest van de wereld.
Nu Gülen geen juridische problemen meer heeft in Turkije, neemt de kans toe dat hij terugkomt naar zijn vaderland, misschien niet om te wonen maar wel om te prediken of gewoon voor een bezoek. Daar wordt al volop over gespeculeerd. Misschien wordt dan duidelijker waar Fethullah Gülen nou écht voor staat.

5 Comments »

5 Responses to “Fethullah Gülen”

Comments

 1. AKO jul 04 2008 / 10pm

  http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=6173

  Voor wat het waard is deze NOVA reportage. getuigenissen ex-leden klinken redelijk geloofwaardig, maar je weet het nooit. Ik krijg in ieder geval geen positief beeld van Fethullah Gülen Movement. Doelstellingen bevallen me niet. Laat mensen (dus ook vrouwen, homo`s of wie er dan ook maar niet voldoet aan het belachelijke mannelijkheidsideaal) lekker zelf hun weg vinden: weg met inburgeringsPLICHT in NL en weg met religieuze/gehoorzaamheids indocrinatie.

 2. Süleyman (Jan) aug 14 2008 / 12am

  Beste Frederik,

  Als eerste wil ik u feliciteren met deze leuke website. Het ziet er echt leuk uit! De inhoud mag er natuurlijk ook zijn. Louis Sullivan: “De vorm volgt de functie” (Waarom zouden wij deze phrase alleen maar reserveren voor de bouwkunst..?).

  Een tweede: ik heb hier een stukje over Gülen gelezen; interessant artikel. Over deze man lijken de meningen inderdaad verdeeld. Toevallig (alsurfend op het internet op mijn digitaal plankje) kwam ik een leuk filmpje tegen. De link is het volgende (the movie is from taken from Guardian.co.uk; so it should be relatively objective..?):

  http://www.guardian.co.uk/world/video/2008/jun/23/gulen.movement.

  May be it will give you an (a rough idea, since the movie is not that long) idea..? Neyse, kendinize iyi bakin. Ben lafi çok uzattim. Nitekim, gedaya gedalik, sultana sultanlik yakisir (Sultan sizsiniz).

  Best wishes,

  Süleyman.

  PS: Müsait olursaniz (i.e. of course if you have enough time, since journalists are quite busy people) bana cevap yazabilirsiniz.

 3. AKO jun 25 2009 / 11pm

  Gülen-beweging bouwt macht op via islamitische scholen en instellingen
  woensdag 24 juni 2009

  Fethullah GulenOp aandringen van de Tweede Kamer beloofde minister Eberhard van der Laan van Integratie in februari 2009 een onderzoek in te stellen naar organisaties in Nederland – met name schoolinternaten – die gelieerd zijn aan de beweging van de Turkse prediker Fethullah Gülen. De karakteriseringen van deze beweging lopen echter sterk uiteen: van moderne, spirituele beweging die zich inzet voor interreligieuze dialoog en vrede, tot een stroming met een dubbele agenda die uit is op indoctrinatie van kinderen en jongeren, en de vestiging van een islamitisch bewind over de hele wereld. Een eenduidige onderzoeksconclusie ligt dus niet voor de hand.

  Lees meer…. http://www.doorbraak.eu/content/view/152/4/

 4. Otto dec 15 2009 / 10pm

  Niet alleen een uitvoerige analyse over voorstanders maar vooral een grondige analyse over de tegenstanders stellen de buitenstaanders in staat om het activisme van de Gülenbeweging te begrijpen in de sociaal-maatschappelijke context wat het land waar de beweging actief is. De mensen in Turkije die tegen de opmars van de beweging zijn, zijn enerzijds enkele laïcistische groeperingen (bepaalde groep extreme seculieren) en anderzijds de ultra-nationalistische kringen. Tegenwoordig heeft Turkije een grote juridische zaak over Ergenokon Terroristische Organisatie. Ergenoken ziet de Gülenbeweging als vijand (Deze issue is heel actueel op dit moment in Turkije). Daarnaast ondervindt Gülen veel weerstand van religieuze fundamentalisten die hem zijn gerichtheid op het Westen ? vooral de dialoog en samenwerking met de Abrahamitische religies ? verwijten. Overigens behoren tot de oppositie ook organisaties zoals PKK.

Blog posts on this article

 1. Snel de koppen scannen at Journalist in Turkije nov 30 2008 / 9am

  [...] zijn geheugen putten. Hij herinnert zich dat Güney zenuwachtig werd toen hij werd ondervraagd over Fethullah Gülen. Aylin en ik veren blij op: ha, dat is tenminste een naam die we meteen kennen en kunnen plaatsen. [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel