Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Soms ga ik in Turkije op reis zonder duidelijk doel, gewoon om te kijken waar ik terecht kom. Zo ook deze week. En waar was ik een paar dagen later? In het dorp Entelköy! Nooit van gehoord? Dat komt nog wel: de film ‘Entelköy’ komt later dit jaar (of begin volgend jaar) uit, hoogstwaarschijnlijk ook in Nederland.

Entelköy is de naam van een film – een komedie met een boodschap – die wordt opgenomen in de buurt van Didim aan de westkust. Ik twitterde een paar keer dat ik in Didim was, en toen kwam er een tweet terug van iemand die ik niet kende die vroeg of ik naar een filmset dichtbij Didim wilde komen. Ik had geen idee waar het precies over ging, ik was van plan de volgende dag weer verder te reizen en dus bedankte ik de tweep voor de tip. Zijn reactie: ‘Het is geen tip, het is een uitnodiging.’ Bleek die tweep met een nickname de behoorlijk bekende producer Muharrem Gülmez te zijn. En die produceert de nieuwe film van de beroemde regisseur Yüksel Aksu. Dus ik gooide mijn (nauwelijks bestaande) plannen om. De volgende ochtend werd ik opgehaald bij mijn hotel en naar Entelköy gereden!

Intellectuelen

Entelköy is een afkorting van ‘Entelektuël Köy’, of: Intellectuelendorp. In Turkije worden dorpen in de volksmond soms genoemd naar wat er zich afspeelt: Turistköy voor een stadje dat overspoeld wordt door toeristen, Kaleköy voor een dorp met een kasteel, enzovoort. Dus in Entelköy (officiële filmnaam Efeköy en in het echte leven Pinarcik), vind je intellectuelen. Tenminste, zo worden ze genoemd door de oorspronkelijke inwoners van het dorp.

De ‘intellectuelen’ zijn hippies die in een commune leven, geleid door een vrouwelijke Duitse milieuactivist. De dorpsbewoners snappen niets van de hippies, die aan yoga doen en aan biologische landbouw. Ze bepleiten een meer traditionele manier van leven. Ze vragen om ayran, een traditionele yoghurtdrank, maar de dorpsbewoners hebben alleen cola. Ze willen lindebloesemthee, maar in het dorp is alleen nescafé te koop. Stront aan de knikker dus, in Entelköy – totdat intellectuelen en dorpsbewoners zich verenigen in een strijd tegen een geplande energiecentrale.

Figurant

Ik ben twee dagen in Entelköy gebleven – mijn eerste keer ooit op een filmset. Ik voelde me welkom, iedereen was zo aardig, makkelijk, grappig, en pwiew, wat werd er hard en lang gewerkt. Ik kon fotograferen en filmen (nou ja, mijn basic Flip-cameraatje richten) wat ik wilde, niemand weigerde een interview en Muharrem en anderen reden me rond langs verschillende locaties. En ik twitterde me suf natuurlijk, vanuit Entelköy. Precies wat ik noem een everybody happy-situatie.

Ik zal een korte video van deze twee dagen online zetten dit weekend, tenminste, dat is het plan. Misschien verkoop ik er een verhaal over. En… misschien ben ik zelf wel te zien in de film: de opnames gaan nog bijna zes weken door, ze konden nog wel een buitenlander gebruiken als figurant en vroegen of ik dat wilde, dus misschien ga ik snel nog een keer terug. Blijft er voor u, lieve lezer, maar één ding over: naar de bioscoop gaan om Entelköy te zien!

En nee, ik ben niet betaald (of zelfs maar gevraagd!) te twitteren, bloggen, publiceren en Flip-filmen over Entelköy – ik ben er slechts gevoederd.

3 Comments »

3 Responses to “Entelköy”

Comments

 1. lilian van der zee apr 29 2011 / 10am

  Mooi.

 2. coby apr 29 2011 / 10am

  Dan hoop ik dat je als de film in Nederland draait daarover bericht.
  Ik zou hem graag gaan zien.

 3. lilian van der zee apr 29 2011 / 10am

  Naar aanleiding hiervan: toevallig gisteren een petitie getekend, die getekend kan worden door wie dan ook die zich geroepen voelt…..

  Sanırım ÇOOOK geç ama neden olmasın, belki bir işe yarar…
  h
  gerisi BCC !
  h
  Uygun bulursanız, lütfen isminizi ekleyip tanıdıklarınıza yollayın.

  STOP THE DESTRUCTION OF THE MONUMENT OF HUMANITY IN KARS

  The recently started destruction of a massive statue in the northeastern province of Kars which borders Armenia is nothing short of state-sanctioned violence perpetrated against a work of art.
  The monument designed by the acclaimed sculptor Mehmet Aksoy symbolizes peace and humanity thereby rendering this crime all the more grave and unacceptable. This senseless act flies in the face of Turkey ‘s claims to be at the vanguard of democracy and as the co-chairman of the European Union-Turkish Joint Parliamentary Commission Helene Flautre noted is tantamount to censorship of art.

  We call on the Turkish authorities to put an an immediate end to the demolition of the sculpture and to permit its completion forthwith.

  Kindly show solidarity. Sign and circulate this petition NOW !

  Amberin Zaman

  Prof. Ayşe Buğra

  Atilla Dorsay

  Prof. Binnaz Toprak

  Cem Mansur

  Dilek Zaptçıoğlu

  Ece Temelkuran

  Gül Pulhan

  Mehmet Güleryüz

  Nevin Sungur

  Osman Kavala

  Oya Baydar

  Zeynep Oral

  Ersin Salman

  Nazar Büyüm

  Ludmilla Büyüm

  Hüsam Süleymangil

  Ellen Jewett

  Lilian van der Zee

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel