Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Izmir kazandi! (Izmir heeft gewonnen!) meldde een nieuwssite gisteravond rond zeven uur. Het ging om de verkiezingen voor het organiseren van de EXPO 2015, en het nieuws maakte me, tot mijn eigen verbazing, enorm blij. Eerder die dag was er slecht nieuws: het Constitutioneel Hof heeft besloten de zaak tegen de regerende AK Partij in behandeling te nemen, waardoor de partij verboden kan worden. Ook daar was ik verbaasd over, want ik geloof ergens nog steeds dat het recht ook hier in Turkije waarde heeft. Ik bedoel, de klacht die de openbaar aanklager indiende tegen de AKP bevatte geen enkel bewijs van de beschuldiging dat de partij het ‘middelpunt van anti-seculiere activiteiten’ is. Ondanks dat besloot het Constitutioneel Hof de klacht in behandeling te nemen en het onderzoek naar de AKP te openen. Het zal de politiek maanden in gijzeling houden, want zo lang duurt de procedure. De AKP zal ondertussen zoeken naar manieren om onder een verbod uit te komen in plaats van zich te richten op noodzakelijke politieke en economische hervormingen die Turkije vooruit kunnen helpen. Mijn laatste restje vertrouwen in de rechtspraak zegt me dat het Hof uiteindelijk doet wat ze moet doen – de AKP niet verbieden – en dat zal de democratie verstevigen, maar dan zijn we wel weer een jaar verder.
Toen ik dit allemaal zat te overdenken met een vette grijns op mijn gezicht wegens Izmir 2015, nam het nieuws een vreemde wending. Ik zette de TV aan, en zag op NTV: Izmir kazandi ama resmi henüz yok – Izmir heeft gewonnen maar het is nog niet officieel. En vijftien minuten later: Milaan heeft gewonnen. Het was een treurige dag voor Turkije.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel