Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Natuurlijk, Abdullah Gül wordt de nieuwe president van Turkije en niet zijn vrouw Hayrünnisa. Maar het land praat wel over haar. Meer precies: over haar hoofddoek. Het is een ‘religieuze’ doek, strak om het hoofd, geen haartje te zien – een ‘politieke’ hoofddoek noemen sommige Turken het. Voor een artikel in dagblad De Pers vroeg ik verschillende mensen naar hu nmening over Hayrünnisa’s hoofddoek. Een vrouw zei: “Tot nu toe hebben we presidentsvrouwen gehad die alleen maar als decoratie voor hun man dienden. Hayrünnisa is anders. Ze heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om te protesteren tegen het hoofddoekverbod op universiteiten. Ze is sterk en ik hou wel van sterke vrouwen.”
Ik ook, dus heb ik me eens verder verdiept in de presidentsvrouw-in-de-dop. Ze trouwde met Abdullah in 1980, toen ze nog maar 15 jaar was – hij was toen 30. Toen ze trouwde, stopte ze met school. In 1998 wilde ze een cursus Arabisch volgen aan de Bilkent Universiteit in Ankara, maar ze werd geweigerd vanwege haar hoofddoek. Ze diende een klacht in bij het Europese Hof, maar die leidde uiteindelijk nergens toe: ze trok haar klacht in toen haar man minister van buitenlandse zaken werd, in 2004.
En nu ben ik in verwarring. Is dit een sterke vrouw? Ik weet het niet. Ik hoop het. Misschien is ze sterk geworden in al die jaren dat ze achter haar carrière makende man stond. Ooit wil ik Hayrünnisa interviewen en haar álles vragen.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel