Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik heb langer dan een week niet geblogd. Ik wist niet goed waarover ik moest schrijven. De laatste tijd heb ik veel geschreven over de onderdrukking van de Koerden, en ik had het gevoel dat ik daar niet wéér over kon beginnen. Dus ik zat maar te denken waarover dan wél. Maar vandaag besloot ik het maar op te geven. Ik ben journalist, en het zou idioot zijn om over iets triviaals te bloggen in een week die bol staat van het nieuws over de Koerdische kwestie.

Er is veel gebeurd sinds de Nerwoz-vieringen van eerder deze maand. De twee belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen week zijn het publicatieverbod voor één maand voor de Koerdische krant Özgür Gündem wegens ‘propaganda voor een terroristische organisatie’, en de ‘nieuwe benadering’ die de AKP-regering wil loslaten op de Koerdische kwestie. De twee ontwikkelingen zijn totaal met elkaar in tegenspraak.

Volle kracht

Het plan van de regering is om de PKK op volle kracht te bestrijden, en tegelijkertijd de onderhandelingen aan te gaan met de pro-Koerdische partij BDP. Interessant om te zien hoe er blijkbaar weer anders aangekeken wordt tegen de relatie tussen de PKK en de Koerdische kwestie.
Voorheen, in de jaren tachtig en negentig, bestond er in de ogen van de staat geen Koerdische kwestie. Koerden bestonden niet eens, dus dan kan er ook geen Koerdische kwestie zijn, simpel. Dus het geweld werd bestempeld als op zichzelf staand ‘terrorisme’. Later, toen Koerden ineens toch bleken te bestaan, werd de Koerdische kwestie teruggebracht tot het geweld van de PKK. De staat dacht: als we de PKK vernietigen, is de Koerdische kwestie opgelost.

Toen, ergens in het afgelopen decennium, begonnen er gesprekken met de PKK: blijkbaar drong het door dat het bestaan van de PKK misschien iets te maken had met de decennialange onderdrukking van de Koerden. En nu zijn de zaken weer gescheiden: de AKP heeft de gesprekken met de PKK afgebroken, heeft Öcalan eenzame opsluiting*) opgelegd, en wil de PKK van de aardbodem vegen en met de BDP onderhandelen over de Koerdische kwestie. Maar de AKP is er nog niet zeker van of de Koerdische kwestie en de PKK nu met elkaar te maken hebben of niet: duizenden BDP-politici en –bestuurders die oproepen tot een democratische oplossing voor de Koerdische kwestie, zitten achter de tralies voor banden met de KCK, een soort overkoepelende organisatie waarvan de PKK één van de oprichters is. Dus AKP, hoe zit het nou volgens jullie: hebben ze met elkaar te maken, of niet?

Informatie-uitwisseling

De achterliggende bedoeling van het snoeren van de mond van politici die (al dan niet daadwerkelijk) banden hebben met de KCK of de PKK en het stil leggen van informatie-uitwisseling, zou kunnen zijn dat de AKP alleen wil onderhandelen met de ‘schone’ politici die dan overblijven. Dat zou verklaren waarom Öcalan in eenzame opsluiting zit en niet eens mag praten met zijn advocaten (via wie er info naar buiten kan komen), waarom veel van zijn advocaten ook opgesloten zijn nadat de eenzame opsluiting begon, waarom veel Koerdische journalisten worden opgepakt en kranten een verschijningsverbod krijgen (zij hebben immers overal contacten en kunnen relevante meningen verspreiden) en waarom BDP-leden worden opgesloten.

Het is een doodlopende weg. De BDP heeft het goed gedaan in de laatste verkiezingen, ze hebben een grote achterban in het zuidoosten en onder Koerden in grote steden als Istanbul en Izmir. Alle BDP-politici het zwijgen opleggen die viavia banden hebben met de PKK of eisen dat Öcalan in de onderhandelingen betrokken wordt, is volstrekt onredelijk. De AKP komt dan aan de onderhandelingstafel terecht met mensen die geen of slechts een beetje aanhang hebben onder Koerden. Een duurzame vrede kan alleen bereikt worden door te praten met zoveel mogelijk betrokkenen.

Koppig

Het is sowieso een idiote situatie natuurlijk. De AKP zegt dat ze wil onderhandelen, maar sluit ondertussen duizenden mensen op van de club waarmee ze zegt die onderhandelingen te willen voeren, gebaseerd op een veel te brede en aan ernstige kritiek onderhevige anti-terrorismewet. En als de BDP dan eist dat al die mensen eerst worden vrijgelaten, dat de eenzame opsluiting van Öcalan wordt beëindigd en dat de schendingen van de persvrijheid moeten stoppen, wordt de BDP ervan beschuldigd koppig te zijn.
Trouwens, de lente is begonnen. Er wordt een toename in PKK-geweld verwacht nu ook in de koudste delen van het land de sneeuw smelt.

De ontwikkelingen volgden elkaar in snel tempo op, en ik kreeg ze niet uit mijn hoofd. Maar ik ging er níet over bloggen. Ik moest variëren in onderwerpen, prentte ik mezelf nogmaals in. Ik zou bloggen over het bezoek aan een hamam in Gaziantep vorige week, en over hoe massale bezoekjes aan hamams in Turkije, waar vrouwen van elke leeftijd en van uiteenlopende afmetingen komen, mooi tegenwicht kunnen bieden aan alle onrealistische lichaamsbeelden die de media ons voorschotelen. Ik zou bloggen over hoe Turken nog altijd zéér onterecht een soepeler visumregeling met EU-landen wordt onthouden. Ik zou bloggen over een kleine religieuze partij die ‘roze bussen’ wil, alleen voor vrouwen, en waarom ik dat een slecht idee vind. Maar ik kreeg het allemaal niet op papier. Ik ga er nog wel over schrijven, maar later. Nu verdienen de negatieve ontwikkelingen in de Koerdische kwestie alle aandacht die ze maar krijgen kunnen.

*) Eenzame opsluiting is een martelmethode. Öcalan is niet de enige die eraan onderworpen is: ook bijvoorbeeld enkele verdachten in de ‘Ergenekon’-zaak raken door deze wrede straf voor de rest van hun leven beschadigd.

4 Comments »

4 Responses to “Doodlopende weg”

Comments

 1. Willem Elsschot mrt 29 2012 / 11pm

  ik denk dat je je zelf te kort aan zou doen om je ogen en oren te sluiten voor echte problemen in Turkije.
  Vele Turkse media zwijgen volledige over de gebeurtenissen van laatste maanden en over problemen bij Newroz ( let op niet de Turkse variant Nevruz) vieringen.
  Turkse media heeft haar ogen en oren gesloten.
  Keep up the good work en hou ons op de hoogte!

  Willem

 2. Paul mrt 30 2012 / 11am

  Dag Frederike, ik snap precies wat je bedoelt. Het politieke, juridische, maatschappelijke geweld tegen de Koerdische burgerbeweging is angstwekkend.
  Walgelijk is de actieve bijdrage van het westen hieraan, door te zwijgen, het sluiten van Koerdische media (RojTV), het in Europa in opdracht van Turkije regelmatig oppakken van erkende vluchtelingen omdat ze actief zijn in de Koerdische politiek en de Amerikaanse onbemande bommenwerpers waarmee een Koerdische dorpsgemeenschap is uitgeroeid.
  En geen Nederlandse krant, tijdschrift, TV programma doet hier melding van. Ze volstaan met het klakkeloos overnemen van berichten van onder controle van de staat staande Turkse media.
  Hoe hypocriet en ongeloofwaardig is buitenlandse politiek.

 3. Constance v. Dorp apr 08 2012 / 3pm

  Ja Fréderike, steeds weer ongeveer hetzelfde verhaal (als Multatuli in “Max Havelaar” ?)
  En het zijn niet alleen politici en bestuurders, die vast zitten.
  Precies een week geleden zat ik in een bus van een Koerdische maatschappij ergens tussen Diyarbakir en G.Antep en het was er akelig stil. Twee chauffeurs en een stewardess van de maatschappij hebben een jaar gevangenisstraf, omdat er klachten gekomen waren over de Koerdische muziek, die ze in de bus gedraaid hadden.
  In Diyarbakir ontmoetten we een stille vrouw met een klein kind. De vader heeft zijn kind nog niet gezien. Hij werd opgepakt toen hij deelnam aan een demonstratie bij het BDP-gebouw en heeft een gevangenisstraf van 10 jaar of meer. Zij is analfabete en hij werkte in de bouw, als hij werk had.
  Ze durft niet naar de mensenrechten organisatie in Diyarbakir te gaan.
  Hoeveel gewone mensen zouden er zo vast zitten?
  Maç dikim, Constance

 4. anoniem apr 18 2012 / 10am

  Het enige waar jullie journalisten je zorgen over maken zijn de Koerden in Turkije en oo wat worden zo toch onderdrukt en ach wat erg. Kijken jullie wel eens naar het nieuws in TR? mochten jullie de moordende partij PKK en zijn aanhangers zo zielig vinden dan adopteren jullie ze toch? wat een sympatie hebben jullie voor deze moordenaars? als je zelf een dag op de bus wacht en je wordt door bom achteruitgegooid waarbij je je been verliest heb je zeker begrip voor deze ”vrijheidstrijders” ?? waarvoor leren jullie deze koerden niet NİET te moorden??? 40,000 slachtoffers in de laatste 20-25 jaar en nog steeds elke dag weer.. ze weten niet eens meer wat ze willen..mochten ze zelfs hebben wat ze allemaal willen dan weten ze nog niet eens wat ze meer kunnen willen ze zijn angstwekkend onder ontwikkeld hebben een beestachtige cultuur waarbij ze hun vrouwen en dochters zelfs kunnen moorden zijn agressief en zitten vooral in de mafia tja ze moeten geld hebben voor de PKK. Steunen jullie deze moordpartij maar jullie zijn ook vrijheid strijders toch?? altijd maar stukken over de koerden en wat zij meemaken en niks over de normale Turk die verdomme bang is geworden om voorbij een prullenbak of container te lopen uit angst dat er bom ontploft..wel eens afgevraagd waarom er niet veel vuilnis bakken zijn in de stad??? ze komen als kakkerlakken overal onder vandaan zijn niet te vertrouwen hebben geen medelijden zijn beulen!! steunen jullie ze maar. We sturen onze kinderen naar school en elke dag houd ik mijn hart vast en leef in angst dit is toch niet normaal meer?? kan me voorstellen dat er veel gedaan moet worden aan mensenrechten in Turkije maar waarom zijn jullie Nederlandse journalisten zo emotioneel begaan met de Koerden wat is er aan de hand?? waarom willen jullie onze kant van het verhaal niet zien??waarom zien jullie de algemene normale koerd niet in Turkije en alleen de PKK beweging en zijn aanhangers?????????

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel