Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Vrouwen, die moeten zo min mogelijk onderwijs krijgen, zei hij. Z’n vriend was het er helemaal mee eens, en voegde toe dat vrouwen ook niet hoorden te werken en hun dorp zo min mogelijk hoorden te verlaten. Want als je vrouwen eenmaal gaat scholen en hen toestaat een inkomen te verdienen, dan bedreigt dat het huwelijk. Deze heren konden nu bijvoorbeeld ongestoord seksen met andere vrouwen dan hun echtgenote. Het was zelfs niet zo erg als hun echtgenotes erachter kwamen, want scheiden was toch geen optie. Ik luisterde vol verbazing. Twee mannen van begin twintig, en nog bloedjeserieus ook.
Ik vroeg ze of ze van Atatürk hielden. Nu keken zíj vol verbazing. Natuurlijk hielden ze van Atatürk! Wisten ze, vroeg ik, dat Atatürk vrouwen kiesrecht gaf, dat zijn geadopteerde dochter de eerste vrouwelijke gevechtspiloot ter wereld was en dat Atatürk onderwijs voor jongens én meisjes verordonneerde? Ja, dat wisten ze, maar ze brachten dat allemaal niet in verband met vrouwen in het Turkije van nu. Ze stotterden een beetje. Misschien omdat ze zelf niet veel scholing hadden en hun dorp nauwelijks ooit verlieten.
En nu is de toegang tot youtube.com hier in het hele land geblokeerd. Wat dat te maken heeft met deze twee jonge mannen? Veel. Youtube is geblokkeerd omdat er een filmpje op te zien was waarin Atatürk werd beledigd. Alweer een bewijs van het feit dat een open discussie over Atatürk in Turkije niet mogelijk is. En dat is niet best, zeker niet voor degenen die hem zo vereren. Want juist door het uitwisselen van meningen in plaats van het opleggen van de officiële waarheid – hou van Atatürk! – kun je mensen overtuigen van het belang van sommige veranderingen die Atatürk in dit land heeft doorgevoerd. Je frist het geheugen van mensen zogezegd weer even op. Misschien leidt een discussie over Atatürk er ook wel toe dat hij minder wordt aanbeden, maar dat is ook prima. Want uiteindelijk is het niet het omkijken naar het verleden en naar leiders van weleer die het land vooruit helpen, maar een focus op de toekomst. Náást onderwijs voor vrouwen natuurlijk!

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel