Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

‘Wij zijn allemaal Turken! Wij zijn allemaal moslims!’ – ik zie het nog zo op een muur gekliederd staan, ergens in Istanbul. Tuurlijk joh, dacht ik, Armeniërs, christenen, joden, Arabieren, Koerden, nooit van gehoord, we zijn in dit land allemaal Turk en allemaal moslim. Zucht.

Maar ja, neem het zo’n kliederaar eens kwalijk in een land waar deze week zelfs de hoogste baas verkondigd heeft dat zijn familie echt al generaties Turks is en al evenzovele generaties gelovige moslims. Hij heeft vast gelijk en het is oké natuurlijk, maar president Gül had nou zo mooi de kans iets moois, iets bindends te zeggen over de Turkse identiteit en hij liet de kans zomaar gaan!

Wat gebeurde er? Een groep Turkse intellectuelen heeft een petitie op internet gezet waarin ze spijt betuigt over de tragedie (massamoorden, FG) die de Armeniërs in 1915 in de nadagen van het Ottomaanse Rijk is aangedaan, en ze laten weten de pijn van de Armeniërs te delen. Discussie alom natuurlijk, en uiteraard wilde het journaille hier te lande weten wat de president van de petitie vond. Die liet zijn mening in het midden en zei dat de vrijheid van meningsuiting in Turkije goed functioneerde. Waarop een parlementslid van oppositiepartij CHP suggereerde dat Gül zeker Armeens bloed in zijn aderen had stromen, anders had hij de petitie wel zonder omhaal van woorden afgekeurd.

En wat zei Gül als verdediging? Dat het toch helemaal geen schande is om Armeens bloed te hebben, en dat we allemaal broeders zijn en allemaal inwoners van Turkije? Of íets in die richting? Nee, hij maakte duidelijk dat de familie Gül al generaties Turk is en al generaties moslim. Het is vast wáár – of misschien wel niet trouwens, want er zijn Turkse familie’s genoeg die decennia lang geen weet hadden van de ware identiteit van hun voorvaderen of zelfs van hun levende opa’s en oma’s (zie een verhaal dat ik hierover eerder schreef*). Maar wat een gemiste kans.

* sorry, vooralsnog even alleen in het Engels beschikbaar!

2 Comments »

2 Responses to “Armeens bloed”

Comments

 1. jonneke dec 25 2008 / 6pm

  de tekst die begin december alom op affiches was te lezen,
  lijkt me effectiever: ‘we zijn allemaal immigranten.’
  ‘t is bovendien waar, als je maar verder genoeg teruggaat.

  en wat de armeniërs betreft en 1915: ooit iets van michael
  arlen gelezen? vond ik zo de moeite waard dat ik zelfs een
  tweede boek van hem heb gekocht.

 2. Peri dec 26 2008 / 4pm

  Inderdaad een gemiste kans. Jammer.

  P.S. Weet niet waar ik het kan schrijven (heb nog geen algemeen gastenboek ontdekt) dus doe ik het maar hier: Je hebt een super site. Leuk om te lezen en ook om te merken dat je behoorlijk op de hoogte bent van wat er in Turkije speelt.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel