Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Ik heb het deze week twee keer gehoord van opdrachtgevers: ‘Neem weer contact op als het uit de hand loopt’. In het ene geval ging het om protesten en stakingen tegen sociale hervormingen die de regering wil doorvoeren. En een paar uur geleden ging het om een rechtszaak die de hoogste openbaar aanklager aanspant bij het Constitutioneel Hof om de regeringspartij AKP te verbieden. Persbureau ANP werkt samen met grote internationale persbureau’s en van hen krijgen ze het harde nieuws. Pas als het uit de hand loopt – massademonstraties, geweld – begint mijn werk voor hen.
In mijn ogen is het al uit de hand gelopen. Een partij willen verbieden die de verkiezingen met overmacht gewonnen heeft, dat gaat ver. De aanklager zegt dat hij de procedure begint omdat de AKP het ‘brandpunt van anti-seculiere activiteiten’ is. Belangrijkste anti-seculiere activiteit: de grondwet veranderen zodat voortaan ook vrouwen met een hoofddoek kunnen studeren. Dat lijkt me niet objectief anti-seculier. Er is zelfs geen enkel teken dat erop wijst dat de AKP Turkije in een islamitische staat wil veranderen. Integendeel: het partijprogramma zegt er niets over, ze zeggen vastberaden op weg te zijn naar het lidmaatschap van de EU en zeer recentelijk hebben ze andere godsdiensten dan de islam meer vrijheden gegeven. Dus de aanklager krijgt het nog moeilijk zijn gelijk te bewijzen. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de procedure er werkelijk toe zal leiden dat de AKP verboden wordt. Het Constitutioneel Hof heeft elf leden en daarvan zouden er zeven voor het verbod moeten stemmen. Zeven hoge rechters die denken dat het beter is voor het land de populairste partij van de afgelopen jaren te verbieden, dat lijkt me niet realistisch. Uiteindelijk zal deze kwestie de AKP dus alleen maar sterker maken. Maar niets is zeker. We zullen zien in hoeverre het echt uit de hand loopt de komende weken.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Tulpen, narcissen en viooltjes at Journalist in Turkije mrt 25 2008 / 11pm

    [...] kondigde de hoogste openbaar aanklager aan dat hij het Constitutioneel Hof heeft gevraagd de AKP te verbieden. Sindsdien buitelen deskundigen over elkaar heen over de vraag of en zo ja hoe de AKP het tij kan [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel