Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
Af en toe nodig ik een Turkse journalist uit een gastblog te schrijven op mijn site. Deze derde gastblog is van Engin Baş. Engin heeft als correspondent in Athene voor verschillende Turkse kranten gewerkt, en was daarna redacteur voor (online versies van) grote kranten als Radikal, Hürriyet en Sabah. Nu is hij freelancer. Hij is speciaal geïnteresseerd in voetbal – niet alleen in het spelletje, maar ook in de politiek.

Deze blog is geschreven door Engin Baş (zie kader).

Nadat de AKP de helft van de stemmen wist binnen te halen en voor de derde keer in negen jaar veruit de grootste partij werd in het parlement, werd verwacht dat ze Turkije’s belangrijkste probleem aan zouden pakken: de Koerdische kwestie. Maar nee, er wordt nog hoger gemikt: het aanpakken van het manipuleren van voetbaluitslagen. Het is nu al één van de grootste zaken, niet alleen in de Turkse voetbalgeschiedenis maar ook in de geschiedenis van het type openbaar aanklagers dat ook de Ergenekon-zaak onder handen heeft. Tot nu toe zijn opgepakt Aziz Yıldırım (voorzitter van de huidige Turkse kampioen Fenerbahçe), twee vice-voorzitters van dezelfde club en 61 anderen uit de voetbalwereld.

Fenerbahçe is één van de grootste Turkse clubs, ook als het gaat om supportersaantallen: zo’n 25 miljoen Turken zijn Fener-fan. Voetbal is een religie voor Turken, en de AKP, met haar wortels in de islamitische politiek, kan daar niet tegenop: zij kregen zo’n 21 miljoen stemmen bij de verkiezingen een maand geleden…

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de zogeheten ‘Speciaal Geautoriseerde Aanklagers’ (SGA). Volgens de Turkse wet kan de SGA alleen worden ingezet tegen georganiseerde misdadige bendes. Dat het daar inderdaad om gaat, lijkt te worden bevestigd door de arrestatie van Olgun Peker. Die heeft connecties met Sedat Peker, een bekende maffia-leider die ook vastzit als verdachte in de Ergenekon-zaak. Het laat zien hoe kwetsbaar het Turkse voetbal is.

Erdoğan is fan van Fenerbahçe

Zo’n grote operatie kan niet worden uitgevoerd door gewone ambtsdragers. Als je de voorzitter van Fenerbahçe ‘s ochtends om 7 uur van z’n bed wilt lichten, heb je daar toestemming van je meerdere voor nodig, en die weer van zijn meerdere, enzovoort. Aziz Yıldırım heeft niet alleen belangen in het voetbal, maar ook in de bouw: hij is een grote speler als het gaat om bouwprojecten in onder andere Afghanistan en Pakistan, en hij is ook actief in de wapenindustrie.

Het ligt voor de hand dat premier Erdogan op de hoogte was van het starten van het onderzoek naar manipulatie van voetbaluitslagen. Dat hij zich nu afzijdig houdt van de zaak en de SGA bijvoorbeeld niet maant het onderzoek op een lager pitje te zetten, betekent dat de manipulatie van de competitie zich diep heeft geworteld in het Turkse voetbal. En niet alleen Erdogan, ook gewone Turken klagen erover. Tijdens de verkiezingscampagne waren er bijvoorbeeld protesten in Trabzon. het team van de noord-Turkse stad verloor op het nippertje het kampioenschap aan Fenerbahçe. Om even een (natuurlijk op verschillende punten ook scheve) vergelijking te treffen: een onderzoek naar Fenerbahçe in Turkije is net zoiets als een onderzoek in Italië naar Milaan, Berlusconi’s favoriete club. voetballiefhebber Erdogan wil duidelijk niet alleen herinnerd worden als een Fenerbahçe fan.

Meer arrestaties verwacht

Natuurlijk slaan de gebeurtenissen bij voetbalfans in als een bom. En het is nog niet voorbij. Er wordt gezegd dat in afgeluisterde telefoongesprekken ook namen van scheidsrechters worden genoemd. Ook de voormalige voorzitter van de Turkse voetbalbond, Mahmut Özgener, zal waarschijnlijk door de SGA worden gehoord. Het aantal arrestanten kan makkelijk oplopen tot tweehonderd. Veel teams zijn zich nu in het buitenland aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. De zaak zal nog veel groter worden als zij naar Turkije terugkeren.

 

2 Comments »

2 Responses to “Aardbeving of schoonmaak in het Turkse voetbal?”

Comments

  1. Sinan jul 10 2011 / 12pm

    Een zwakke artikel. Gaat het over voetbal schandaal of over politiek en AKP? Het artikel doet lijken alsof de onderzoek pas na de verkiezingen is begonnen terwijl het al een langere tijd speelt. Daarnaast is Aziz Yildirim helemaal niet opgepakt, er is namelijk nog niks bewezen tegen hem.

Blog posts on this article

  1. Hiddink bijt in het zand at Journalist in Turkije nov 21 2011 / 8am

    [...] ervoor kozen voor Duitsland uit te komen in plaats van voor Turkije? Was hij de sleutelfiguur in het ‘match fixing schandaal’ in het Turkse voetbal? Ligt het aan hem dat de Turkse Voetbal Federatie zijn werk slecht doet, en [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel