Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
nov 29 2011

Turkije: van de ene dictatuur naar de andere

De AKP regering van premier Erdoğan heeft in Turkije effectief afgerekend met de ooit ongebreidelde macht van het leger. De juridische macht werd versterkt. Maar nu houdt díe de samenleving steeds meer in haar greep.

Waarom bezocht u gewonde demonstranten in het ziekenhuis? Waarom heeft u aan zo veel TV- en radiostations interviews gegeven? Waarom was u bij die persconferentie? Waarom …

aug 03 2011

Objectieve journalistiek? Niet in Turkije!

Er wordt terecht veel geklaagd over het gebrek aan persvrijheid in Turkije. Maar ook een probleem is dat veel Turkse journalisten lak hebben aan journalistieke principes en dansen naar de pijpen van media-eigenaren. Journaliste Banu Güven: ‘Extreme taal en polarisatie doen het goed.’

Er hangt een groot rood bord in de hal bij Hürriyet, één van de grootste …

aug 18 2010

Wil het echte Turkije opstaan?

De Turkse regering van premier Erdoğan houdt vol dat ze nog steeds lid wil worden van de Europese Unie. Maar sluit ondertussen vriendschap met Iran en Syrië en ageert in emotionele bewoordingen tegen Israel. Wat wil het land nou eigenlijk echt?

Het verhaal doet de ronde dat er op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wanhopig naar het hoofd …

jul 11 2010

Nederlanders in Turkije: ‘Ik wil naar huis!’

In Turkije wonen met je geliefde: romantiek ten top natuurlijk. Of is het echte leven toch wat harder? Ja. Voor Maaike, Ralph en Barbara is de romantiek er in ieder geval helemaal af. Ze willen terug naar Nederland.

Maaike Dekkers (31) woont in Evrenseki aan de zuidkust: ‘Als we morgen naar Nederland konden, zouden we gaan’
Een zwager die bij haar en …

dec 03 2009

Gevonden: de Koerdische opening

Het lijkt wel een ansichtkaart, Noord-Irak. De bergen, de vlaktes, de kleuren, het licht. Maar in die bergen, daar schuilt de PKK. En wat verder naar het zuiden, middenin zo’n grote lege vlakte, bivakkeren tienduizend Turks-Koerdische vluchtelingen in een naargeestig kamp. Ze willen terug naar huis.

(gepubliceerd met groot beeld van een Noord-Iraaks landschap, vandaar het begin van het …

jun 11 2009

Stiekem kerken in Turkije

De ophef die in Nederland kan ontstaan als er een moskee wordt gesticht, die kennen we. Maar hoe gaat het als Nederlanders een kerk willen stichten in Turkije? Verslag uit het zuid-Turkse Alanya, bolwerk van christelijke overwinteraars.

 

 

Snel