Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het sluiten van verschillende internetforums voor homo’s is een volgend voorbeeld van homofobie en een nieuwe stap in het monddood maken van homo-organisaties in Turkije. Dat zeggen woordvoerders van grote homo-forums die deze week op last van een overheidsorganisatie onbereikbaar werden gemaakt.

De sites lijken gesloten te zijn wegens ‘ongepaste inhoud en immorele acties’, maar volgens de organisaties zelf houden ze strikt in de gaten of er met de content geen wetten worden overtreden. De sites vervullen een belangrijke functie in Turkije, waar het ook in de grote steden nog niet altijd gemakkelijk is voor je homo-zijn uit te komen. Istanbul kent weliswaar een levendige homo-scene en ook in Ankara en Izmir zijn homo-organisaties actief, maar veel homo’s vinden het een te grote stap officieel lid te worden van zo’n belangenbehartiger. Internet is een van de manieren om homo’s met elkaar in contact te brengen en te informeren over cultuur, activiteiten, media en gezondheid. De forums die nu gesloten zijn, hadigayri.com en gabile.com, hebben tienduizenden actieve bezoekers.

Voor Turkse homo’s roept de blokkade herinneringen op aan vorig jaar, toen de grootste homo-organisaties van het land bijna verboden werden wegens ‘immoraliteit’. ‘De rechter besloot de organisaties niet te verbieden’, zegt een woordvoerder van gabile.com op de nieuwswebsite bianet, ‘dus nu probeert de overheid sociale netwerksites te sluiten. Deze pogingen zijn zeer ernstig.’

De sites werden gesloten op gezag van het directoraat telecommunicatie (TIB), een organisatie die een paar jaar geleden in het leven werd geroepen door regeringspartij AKP, die wordt geleid door praktizerend moslims. Eerder al werd een beroemde transseksueel van de TV geweerd nadat de mediawaakhond, geleid door een AKP’er, het TV-station onder druk zette haar van de buis te halen. ‘Er heerst een homofobe mentaliteit’, zeggen beide forums in een gezamenlijke verklaring. Het TIB was niet bereikbaar voor commentaar.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel