Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het Turkse Ministerie van Justitie stelt een onderzoek in naar de dood van een arrestant die zou zijn overleden na ernstige martelingen. Turkse mensenrechtenorganisaties hebben weinig vertrouwen in het onderzoek. Zij claimen dat het zero tolerance-beleid jegens martelingen mislukt is en zelfs voor een toename van het aantal martelingen heeft gezorgd.

Het slachtoffer, de 29-jarige Engin Ceber, werd samen met drie vrienden gearresteerd toen hij eind september in Istanbul deelnam aan een demonstratie tegen eerder politiegeweld tegen verkopers van een links tijdschrift. De martelingen zouden in het politiebureau zijn begonnen en daarna zijn voortgezet in een gevangenis. Vorige week werd Ceber met een bloeding in de hersenen opgenomen in het ziekenhuis, waar hij afgelopen weekend aan zijn verwondingen overleed. Volgens zijn advocaat beklaagde hij zich meermalen over martelingen, onder andere over slaag met houten stokken. Ceber is inmiddels begraven, zijn mede-arrestanten zitten nog vast.

De regering-Erdogan stelde in 2002 een zero tolerance-beleid in jegens martelingen. Daarmee werd voldaan aan een eis van de EU om de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU te openen. Volgens Turkse mensenrechtenorganisaties is het bij papieren beleid gebleven en worden daders van martelingen nauwelijks gestraft en duren onderzoeken en rechtszaken tegen daders onnodig lang. Daarbij zou de aandacht voor martelingen afgenomen zijn sinds het beleid op papier in orde is. De Istanbulse afdeling van de Mensenrechten Associatie verklaarde gisteren dat het aantal meldingen van marteling bij de organisatie toeneemt.

3 Comments »

3 Responses to ““Martelen in Turkije neemt weer toe””

Comments

  1. Ans okt 15 2008 / 11pm

    Zojuist heb ik op verzoek van Amnesty International een handtekening gezet tegen martelingen in Turkse gevangenissen. Voor de mede-arrestanten van Ceber wordt dringend om toegang tot onafhankelijk medich onderzoek verzocht en behandeling als dat nodig is.

Blog posts on this article

  1. Noem me naïef at Journalist in Turkije okt 15 2008 / 7am

    [...] zelfs weer wat toe te nemen. Het was vreemd daar een nieuwsbericht over te schrijven met als kop: ‘Martelen in Turkije neemt weer toe’. Noem me naïef, maar ik had nooit gedacht dat ik nog eens zulk nieuws zou moeten [...]

  2. Levenslang voor marteling in Turkije at Journalist in Turkije jun 03 2010 / 8am

    [...] Klik hier voor een eerder ANP-artikel over Engin Ceber. [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel