Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
mei 20 2011

Hoofddoekje bestormt Turks parlement

Het Turkse parlement is tot nu toe verboden terrein voor vrouwen met een hoofddoek. Ook op de arbeidsmarkt lopen vrouwen die hun haren bedekken op tegen een muur van discriminatie. Aynur Bayram gaat de strijd aan als onafhankelijk kandidaat voor de parlementsverkiezingen.

Honderdduizend stemmen heeft ze nodig. Die moet Aynur Bayram (30) binnen zien te halen in één van de twee …

sep 01 2008

Turkse feministen in spagaat

Wie in Turkije vóór vrouwenrechten is, is vrijwel automatisch tégen meer rechten voor vrouwen met een hoofddoek. Sinds praktizerende moslims economische en politieke macht hebben, zitten Turkse feministen in een ingewikkelde positie.

Dat het nou juist een politieke partij van praktizerende moslims was die het hoofddoekverbod op universiteiten ophief, maakt Handan Koç fel. “Natuurlijk”, zegt de Turkse feministe, “moeten zo veel …

aug 14 2007

Minder snorren in Turks parlement?

Vrouwenrechten zijn een serieus onderwerp bij de vervroegde verkiezingen in Turkije op 22 juli. De politieke crisis in het land spitst zich toe op de scheiding van geloof en staat, en seculiere partijen vrezen dat de regerende islamitische AK partij de vrouwenrechten te grabbel zal gooien. Vrouwen kunnen daarvan profiteren.

‘Partijen willen nu laten zien hoezeer vrouwenrechten hen aan het hart …

mei 15 2005

Hoe Turkse vrouwenorganisaties strijden tegen huiselijk geweld en eerwraak

Hoe kan de overheid de veiligheid garanderen van de ruim honderd allochtone vrouwen in Nederland die slachtoffer dreigen te worden van eerwraak? Misschien valt er iets te leren van Turkse vrouwenorganisaties. Mede door gebrek aan steun van de overheid, hebben zij creatieve oplossingen gevonden.

Een man die voor de eerste keer de politie op zijn dak krijgt wegens huiselijk geweld, komt …

Snel