Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Vrouwenrechten zijn een serieus onderwerp bij de vervroegde verkiezingen in Turkije op 22 juli. De politieke crisis in het land spitst zich toe op de scheiding van geloof en staat, en seculiere partijen vrezen dat de regerende islamitische AK partij de vrouwenrechten te grabbel zal gooien. Vrouwen kunnen daarvan profiteren.

‘Partijen willen nu laten zien hoezeer vrouwenrechten hen aan het hart gaan, dus zetten ze meer vrouwen op hun kandidatenlijsten,’ zegt Nükhet Sirman, hoogleraar sociologie aan de Bosporus Universiteit in Istanbul. ‘Ook de AK Partij, al is het maar om te bewijzen dat ze vrouwen niet thuis wil opsluiten.’ Sirman is actief voor de vrouwenorganisatie Ka-der, die campagne voert voor meer vrouwen in het parlement. Het percentage vrouwelijke volksvertegenwoordigers is dramatisch laag: 4,2%. Ka-der hoopt dat de sprong naar tien procent gemaakt wordt.
Ka-der kreeg veel media-aandacht toen ze (bekende) vrouwen beplakt met nep-snorren op pad stuurde onder de slogan: ‘Moet ik een man zijn om in het parlement te kunnen komen?’ Daarna werd de publieke opinie bestookt met de slogan: ‘Vrouwen móeten in dit parlement’. De eis: minstens één vrouw bij de eerste drie kandidaten op de lijst, en elke derde kandidaat daarna een vrouw. Een eisenlijst voor ná de verkiezingen is naar alle potentiële parlementariërs gestuurd.
Sirman: ‘We gaan juíst de vrouwelijke parlementariërs kritisch volgen. Wij willen ze op hun schatplichtigheid jegens de vrouwenbeweging wijzen. Om de positie van vrouwen te verbeteren, èn om te voorkomen dat de vrouwelijke parlementariërs onderdeel worden van het politieke systeem in Turkije waar echt álles in de achterkamertjes geregeld wordt.’  

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel