Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse president Gül heeft de promotie van elf hoge officieren afgewezen wegens mogelijke betrokkenheid van de militairen bij coupplannen. Dat melden verschillende Turkse media donderdag.

De geplande promoties zouden officieel worden gemaakt tijdens de vierdaagse Hoge Militaire Raad, de jaarlijkse vergadering van topmilitairen voorgezeten door premier Erdoğan. Meestal zijn het hamerstukken, maar dit jaar was de promotie van elf hoge officieren onzeker doordat er vlak voor de Raad begon, een arrestatiebevel tegen hen werd uitgevaardigd. Ze zouden betrokken zijn bij ‘Balyoz’, een vermeend coupplan. De elf tekenden beroep aan tegen het arrestatiebevel, en brachten daarmee de Raad in een impasse: de legertop bleef achter de geplande promoties staan, premier Erdoğan verzette zich ertegen. Uiteindelijk heeft president Gül de promoties geblokkeerd.

Opmerkelijk is dat Gül ook de promotie van landmachtcommandant Isik Kosaner niet heeft bekrachtigd. Hij werd zondag, op de eerste dag van de Raad, aangewezen als opvolger van de huidige legerleider Ilker Basbug. Zijn plaats als landmachtcommandant zou worden ingenomen door Hasan Igsiz, maar die is opgeroepen te getuigen in een proces tegen coupplegers en ligt daardoor moeilijk bij de regering. De positie als hoogste man van de landmacht is belangrijk, want die leidt bijna automatisch enkele jaren later tot benoeming als opperbevelhebber van de strijdkrachten.

In de loop van donderdag wordt een verklaring van president Gül verwacht over benoemingen in de hoogste echelons van het leger.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel