Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De regering van Turkije bezint zich op het bezoek van een parlementaire delegatie uit Nederland begin januari, omdat Geert Wilders deel uitmaakt van de groep. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er overleg gaande is over de vraag of de PVV-leider tot Turkije wordt toegelaten.

Dagblad Aksam pakte vandaag op de voorpagina groot uit over Wilders’ bezoek aan Turkije. Ook de staatszender TRT berichtte erover. Mocht Wilders inderdaad deel uitmaken van de delegatie, dan zouden alle deuren in regeringscentrum Ankara voor de groep gesloten blijven, meldden de Turkse media.

De krant baseerde zich op een anonieme bron, die heeft gezegd dat Ankara Den Haag hierover inmiddels heeft geïnformeerd. Het zou kiezen of delen zijn voor de Nederlanders: óf Wilders in de groep, óf ontmoetingen met onder anderen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu en de Turkse EU-onderhandelaar. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara kon dat niet bevestigen en wilde alleen kwijt dat er overleg gaande is over het bezoek.

Met het op stapel staande bezoek van Wilders neemt de bekendheid van de Nederlandse politicus toe in Turkije. Tot nu toe zorgde Wilders nauwelijks voor commotie in Turkije, ook niet met zijn film Fitna, maar nu Turkije direct wordt bekritiseerd, kan dat veranderen.

Wilders wil naar Turkije om de Turken rechtstreeks uit te leggen waarom hij tegen de toetreding van het land tot de EU is. Wilders wil geen ‘islamitisch land’ bij de EU. Dat stuit veel Turken tegen de borst, alleen al omdat ze hun eigen land niet zien als islamitisch: Turkije is een seculiere republiek en kent bijvoorbeeld geen islamitische wetgeving.

Ook Wilders’ standpunt dat Turkije geen EU-lid kan worden omdat de islamitische cultuur ‘achterlijk’ zou zijn en gebaseerd op ‘islamitisch imperialisme’ valt niet goed. Turken zijn er juist trots op dat ze aan het einde van de Eerste Wereldoorlog een oorlog startten tegen Europese ‘imperialisten’ (Groot-Brittannië, Italië, Griekenland) die de overblijfselen van het Ottomaanse Rijk bezetten.

Ook op Wilders’ kritiek dat Turkije niet goed zorgt voor haar minderheden, valt volgens veel Turken wel wat af te dingen. Juist de conservatieve regering van premier Erdogan, die een partij leidt van vrome moslims, is druk bezig de Koerdische kwestie op te lossen door de Koerden meer rechten te geven.

Natuurlijk is er ook kritiek op de uitspraak van Wilders dat de Koran een boek is als Mein Kampf van Hitler en verboden zou moeten worden: die uitspraak komt keer op keer terug in de Turkse pers. Van de Turkse bevolking is minstens 95 procent moslim, een flink deel overigens niet praktiserend.

naschrift: Later die dag maakte een woordvoerder van minister Davutoglu bekend dat Wilders inderdaad niet welkom is in Turkije. De Nederlandse delegatie heeft te kennen gegeven dat ze mét Wilders komt, of helemaal niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel