Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com
okt 27 2014

‘Zaterdagmoeders’ vragen om gerechtigheid

In de Turkse metropool Istanbul wordt elke zaterdag om twaalf uur een protest gehouden door de zogeheten Zaterdagmoeders. Dat is een groep familieleden van mensen die vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw door de Turkse staat werden opgepakt. Van hen werd daarna nooit meer iets vernomen. De Zaterdagmoeders vragen al jaren om gerechtigheid. Afgelopen zaterdag …

okt 16 2014

Grote demonstratie Koerden in Turkije

Het is spannend in Zuidoost-Turkije. De strijd om de Syrisch-Koerdische stad Kobani grijpt Koerden in Turkije erg aan. Door de oplopende spanningen staat ook het vredesproces tussen Koerden en de regering in Turkije zwaar onder druk. Eerder deze week demonstreerden Koerden met duizenden tegelijk in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten. Correspondent Fréderike Geerdink was erbij….

okt 06 2014

Syrisch-Koerdische stad Kobani ligt onder vuur

Het ging er heftig aan toe afgelopen weekend in en rondom de Syrisch-Koerdische stad Kobani, die onder vuur ligt van IS. Duizenden Koerden uit Turkije verzamelden zich in de dorpen en velden langs de grens om hun steun te betuigen aan de Koerdische strijders van de YPG. Onze correspondent Frederike Geerdink was erbij.

Luister mijn reportage hier …

sep 24 2014

Vluchtelingen keren terug naar Kobani

Aan de Syrisch-Turkse grens komen nog steeds vluchtelingen Turkije binnen uit de stad Kobani, die zwaar aangevallen wordt door IS. Correspondent Frederike Geerdink is aan de grens, en ontdekte dat er ook vluchtelingen terug gaan naar Kobani.

Luister mijn reportage hier terug!

jul 28 2014

Idul Fitri bij de Turks-Iraakse grensovergang

De dag voor het eind van de Ramadan en het Islamitische feestdag Idul Fitri is het druk op de Turkse wegen. Mensen zijn onderweg naar hun familie. Zo ook bij de Habur grensovergang tussen Turkije en de Koerdistan Regio in het noorden van Irak. Correspondent Fréderike Geerdink raakte daar verzeild in een enorme rij bussen, mensen en auto’s. Zij maakte …

jul 14 2014

Iftar van de ‘anti-kapitalistische moslims’ in Istanbul

In de Turkse metropool Istanbul wordt elke avond op een andere plek in de stad een iftar-maaltijd georganiseerd door de ‘Anti-kapitalistische moslims’. Dit keer zaten ze in de berm bij het Israëlische consulaat. Waarom? Turkije-correspondent Fréderike Geerdink ging kijken en maakte een reportage.

Luister hier terug, mét foto’s!

jul 07 2014

Ramadan aan de Turkse kust

In Fethiye, een toeristisch plaatsje aan de Turkse kust, wordt ook aan de Ramadan gedaan. Toch lang niet door iedereen. De vastende Dogan doet zijn best een religieuze sfeer te creëren. Maar de mannen die naast zijn saptentje onder een boom een kaartje leggen, maken het hem niet gemakkelijk. Een verslag van Frederike Geerdink.

Luister hier terug!

[caption id=”attachment_4000″ align=”alignleft” …

mei 28 2014

Een jaar later in het Gezi-park

Vandaag precies een jaar geleden gingen de eerste betogers de straat op om te demonstreren tegen de verbouwing van het Gezi Park in Istanbul. Onze verslaggever Fréderike Geerdink ging de straat op om de situatie na een jaar van protesten te bekijken.

Luister hier terug!

 

mei 01 2014

Dag van de Arbeid in Istanbul

Sinds 2010 mogen Turken weer op het Taksimplein in Istanbul 1 Mei, de Dag van de Arbeid, vieren. De Turkse premier Erdogan heeft dit jaar echter gezegd dat het niet meer op het Taksimplein mag. De premier heeft een speciaal plein aangelegd waar het wel is toegestaan. Voor de mensen die de dag vieren heeft het Taksimplein echter een bijzondere …

mrt 31 2014

Lokale verkiezingen in Diyarbakir

Voor Dichtbij Nederland van de NTR maakte ik een reportage over de locale verkiezingen in de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije, Diyarbakir. De strijd daar ging tussen regeringspartij AKP en de partij die de stad nu in handen heeft, de BDP.
Luister naar de reportage in deze uitzending, het begint rond minuut 29.35. Daarna …

Snel